DOLAR 32,4342 -0.07%
EURO 34,8609 0.23%
ALTIN 2.432,48-0,23
BITCOIN %
İstanbul
17°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kanadalı Bilim İnsanlarından Akıllı Telefon ve Psikotik Deneyimler Arasındaki İlişki Üzerine Çarpıcı Bulgu
  • Haber Ondan
  • Sağlık
  • Kanadalı Bilim İnsanlarından Akıllı Telefon ve Psikotik Deneyimler Arasındaki İlişki Üzerine Çarpıcı Bulgu

Kanadalı Bilim İnsanlarından Akıllı Telefon ve Psikotik Deneyimler Arasındaki İlişki Üzerine Çarpıcı Bulgu

ABONE OL
Nisan 14, 2024 20:05
Kanadalı Bilim İnsanlarından Akıllı Telefon ve Psikotik Deneyimler Arasındaki İlişki Üzerine Çarpıcı Bulgu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ergenlik Dönemindeki Medya Kullanımı ve Zihinsel Sağlık Sorunları Arasındaki Bağlantı Araştırıldı

Kanadalı bilim insanları, ergenlik döneminde **akıllı telefon** ve **sosyal medya kullanımının**, kişi 23 yaşına geldiğinde **paranoya, sanrılar, halüsinasyonlar** ve **“tuhaf fikirler”** ile ilişkili olduğunu belirledi.

Teknoloji Bağımlılığı ve Zihinsel Sağlık Sorunları

Araştırmacılar, sorunun nedeninin teknolojinin kendisi olabileceğini vurgulayarak, bir çocuğun bu cihazlara olan bağımlılığının, zaten **akıl hastalığına karşı savunmasız** olduğunu gösterebileceğini ifade etti.

Risk Faktörleri ve Uyarılar

JAMA Psikiyatri dergisinde yayımlanan araştırmada, **yüksek medya kullanımı ve zihinsel sağlık sorunları** arasında **risk faktörleri** olduğu belirtildi. Araştırmacılar, **bağımlı gençleri aniden ekran başında kalma sürelerinden mahrum bırakmanın işe yaramayacağını** ve daha zararlı olabileceğini uyardı.

Çalışmanın Sonuçları

1997 ve 1998 doğumlu **2.120 Kanadalı’nın medya alışkanlıkları** ve **psikotik deneyimleri** incelenen çalışmada, bilgisayar kullanımını büyük ölçüde azaltanların yetişkinlikte hâlâ daha sık psikotik deneyimler yaşadığı tespit edildi.

Dijital Teknoloji ve Zihinsel Sağlık İlişkisi

Araştırmada, **internet kullanımının depresyonla** daha güçlü bir şekilde ilişkili olduğu ve **oyunların**, duygusal düzenleme ve sosyal becerilerin gelişimine daha fazla destek sağlayabileceği belirtildi.

Uzman Görüşleri ve Tavsiyeler

Klinisyenlerin, psikotik deneyimler yaşayan gençlerin neden bağımlı hale geldiğini düşünmeleri gerektiği vurgulandı. **Dr. Simona Skripkauskaite** ise, ergenlik döneminde yüksek dijital teknoloji kullanımının, daha sonraki zihinsel sağlık sorunlarının nedeni olmaktan ziyade erken bir işaret olabileceğini belirtti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.