DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 2059989-0,95%
İstanbul
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:58

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Fransız Bilim İnsanlarından Emülgatör ve Tip 2 Diyabet İlişkisi Çalışması
  • Haber Ondan
  • Sağlık
  • Fransız Bilim İnsanlarından Emülgatör ve Tip 2 Diyabet İlişkisi Çalışması

Fransız Bilim İnsanlarından Emülgatör ve Tip 2 Diyabet İlişkisi Çalışması

ABONE OL
Nisan 25, 2024 20:15
Fransız Bilim İnsanlarından Emülgatör ve Tip 2 Diyabet İlişkisi Çalışması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fransız Bilim İnsanları 100 binden Fazla Yetişkinin Diyedini İnceledi

Fransız bilim insanları, araştırma kapsamında 100 binden fazla yetişkinin diyetini detaylı bir şekilde analiz etti. Çalışmada, emülgatör içeren gıdaların tüketiminin tip 2 diyabet riskini artırabileceği ortaya çıktı.

Emülgatör Tüketenlerde Tip 2 Diyabet Riski Yüzde 15 Arttı

Araştırmaya katılan 104.000 Fransız yetişkine, farklı emülgatör gruplarının günlük alımları, beslenme alışkanlıkları, kişisel tıbbi geçmişleri ve fiziksel aktivite düzeyleri gibi konularda detaylı sorular yöneltilmişti. Yapılan çalışma sonucunda, emülgatör tüketen yetişkinlerin tip 2 diyabete yakalanma olasılığının %15’e kadar daha fazla olduğu belirlendi.

Yüksek Risk İçeren Gıdalar

Çalışmada, paketli ve dilimli jambon, konserve çorbalar, kek karışımları gibi gıdalarda bulunan tripotasyum fosfatın günlük tüketiminin artmasıyla tip 2 diyabet riskinin yükseldiği tespit edildi. Ayrıca, guar zamkı ve ksantan zamkının da yüksek oranda risk içerdiği belirlendi. Bu maddeler süzme peynir ve salata sosları gibi ürünlerde bulunabilmektedir.

Araştırma Sonuçları ve Değerlendirme

Lancet Diabetes and Endocrinology dergisinde yayımlanan araştırma, emülgatörlerin ve diğer gıda katkı maddelerinin günlük alım miktarlarına ilişkin endişeleri artırdı. Ancak bazı eleştirmenler, bulguların yalnızca gözlemsel olduğunu ve henüz bilimsel olarak kanıtlanmadığını savunmaktadır. Araştırmanın, emülgatör içeren gıdaların sağlık üzerindeki etkileri konusundaki tartışmaları da gündeme taşıdığı gözlemlendi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.