DOLAR 32,5054 0.2%
EURO 34,9021 0.27%
ALTIN 2.438,00-0,01
BITCOIN 2049417-0,95%
İstanbul
17°

HAFİF YAĞMUR

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Birleşik Krallık’ta Yaygın Olarak Tüketilen Taze Gıdalarda PFAS İçeriği Yüksek Çıktı
  • Haber Ondan
  • Sağlık
  • Birleşik Krallık’ta Yaygın Olarak Tüketilen Taze Gıdalarda PFAS İçeriği Yüksek Çıktı

Birleşik Krallık’ta Yaygın Olarak Tüketilen Taze Gıdalarda PFAS İçeriği Yüksek Çıktı

ABONE OL
Nisan 9, 2024 20:05
Birleşik Krallık’ta Yaygın Olarak Tüketilen Taze Gıdalarda PFAS İçeriği Yüksek Çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bir Hükümet Test Programı PFAS İçeriği Hakkında Şok Edici Sonuçlar Ortaya Koydu

Birleşik Krallık’ta gerçekleştirilen bir hükümet test programı, ülkede satışa sunulan ve bazıları yurt dışından ithal edilen taze ürünlerde yapılan kontrollerde çarpıcı sonuçlar elde etti.

PFAS İçeriği En Yüksek Olan Gıdalar Hangileri?

Test sonuçlarına göre çileklerin yüzde 95’inin PFAS içerdiği tespit edildi. Diğer toksin içeren gıdalar arasında ise şu oranlar belirlendi:

  • Üzüm: %61
  • Kiraz: %56
  • Ispanak: %42
  • Domates: %38
  • Şeftali: %38

PFAS Nedir ve Hangi Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir?

PFAS, “sonsuz kimyasallar” olarak bilinir çünkü vücuttan atılmazlar. Bu kimyasalların tüketilmesinin kanser, yüksek kolesterol, azalmış böbrek fonksiyonu, tiroid hastalığı, düşük doğurganlık, baskılanmış bağışıklık sistemi ve bebeklerde düşük doğum ağırlığı gibi ciddi sağlık sorunlarıyla ilişkili olduğu bilinmektedir. Ayrıca, bebeklerde ve çocuklarda büyümeyi, öğrenmeyi ve davranış gelişimini olumsuz etkileyebileceği endişesi de bulunmaktadır.

PFAS Hangi Ürünlerde Kullanılır?

PFAS kimyasalları pestisitlerden yapışmaz kızartma tavalarına, giyimden kozmetiğe, gıda ambalajından yangın söndürücü köpüklere kadar birçok ev ürününde kullanılmaktadır. Uzmanlar, bu kimyasalların sağlık riskleri konusunda daha iyi anlayış geliştirilmesi ve besin zincirinden dışlanmaları için acil adımlar atılması gerektiğini vurgulamaktadır.

Birleşik Krallık Pestisit Eylem Ağı’ndan (Pan Birleşik Krallık) Nick Mole, “PFAS’ı kanser gibi ciddi hastalıklarla ilişkilendiren giderek artan kanıtlar göz önüne alındığında, Birleşik Krallık’taki tüketicilerin bu kimyasalları tüketmekten başka seçeneği kalmaması derinden endişe verici. Bunlardan bazıları gelecekte uzun süre vücutta kalabilir.” açıklamasında bulundu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.