DOLAR 32,5063 0.2%
EURO 34,9785 0.37%
ALTIN 2.441,240,12
BITCOIN 2047988-1,01%
İstanbul
17°

HAFİF YAĞMUR

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Geleneksel Mesai Saatlerinde Çalışmak Sağlığınız İçin Daha İyi Olabilir
  • Haber Ondan
  • Sağlık
  • Geleneksel Mesai Saatlerinde Çalışmak Sağlığınız İçin Daha İyi Olabilir

Geleneksel Mesai Saatlerinde Çalışmak Sağlığınız İçin Daha İyi Olabilir

ABONE OL
Nisan 5, 2024 20:06
Geleneksel Mesai Saatlerinde Çalışmak Sağlığınız İçin Daha İyi Olabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gençlikteki İstihdam Alışkanlıkları ve Sağlık İlişkisi

Bir araştırmaya göre, genç yetişkinlik dönemindeki çalışma alışkanlıklarının ilerleyen yaşlardaki sağlık durumuyla ilişkili olduğu ortaya çıktı. Bilim insanları, 7.000’den fazla kişinin verilerini analiz ederek, geleneksel mesai saatlerinde çalışmanın sağlık üzerindeki etkilerini inceledi.

Değişken Çalışma Programları ve Sağlık Sonuçları

Çalışmada, genellikle gündüz saatlerinde çalışanlarla karşılaştırıldığında, değişken çalışma programlarına sahip bireylerin daha az uyuduğu, düşük uyku kalitesine sahip olduğu ve depresif belirtiler gösterme olasılıklarının daha yüksek olduğu belirlendi. Özellikle 20’li yaşlarında sabit çalışma saatlerine sahip olan ve daha sonra değişken çalışma saatlerine geçiş yapan bireylerde çarpıcı sonuçlar elde edildi.

Yaşam Boyunca Biriken Etkiler

New York Üniversitesi’nde yapılan araştırma, çalışma programlarının sağlık üzerindeki etkilerinin zamanla birikebileceğini ve ilerleyen yaşlarda sağlık eşitsizliklerine neden olabileceğini ortaya koydu. Araştırmanın başındaki isim Profesör Wen-Jui Han, değişken çalışma düzenlerinin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini vurgulayarak, düzenli mesaisi olan bireylere kıyasla değişken çalışma düzenine sahip olanların sağlık sorunlarıyla karşılaşma olasılığının daha yüksek olduğunu belirtti.

Vardiyalı Çalışmanın Beyne Etkileri

Önceki çalışmalar, vardiyalı çalışmanın zayıf hafıza ve yavaş zihinsel işlemle ilişkili olduğunu göstermişti. Araştırmacılar, geleneksel saatlerin dışında çalışmanın insanların kaliteli uykuyu kaçırmasına ve beyni etkilemesine neden olabileceğini öne sürdü.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.