DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
16°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yapay Zeka Sohbet Botları, Mahremiyet Tehlikesi Yaratıyor

Yapay Zeka Sohbet Botları, Mahremiyet Tehlikesi Yaratıyor

ABONE OL
Şubat 15, 2024 16:07
Yapay Zeka Sohbet Botları, Mahremiyet Tehlikesi Yaratıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sanal Sevgililerin Popülerliği Artıyor

Yapay zeka teknolojisinin hızla gelişmesiyle birlikte, sanal sevgili sahibi olma trendi de artmaktadır. Ancak, yeni bir araştırma bu dijital romantizmin tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor ve sohbet botlarının mahremiyet kâbusu yaratabileceğini öne sürüyor.

Mozilla Vakfı’nın Araştırması

Kâr amacı gütmeyen internet kuruluşu Mozilla Vakfı, 11 farklı sohbet botunu incelemiş ve hepsinin güvenilmez olduğu sonucuna varmıştır. Araştırmacı Misha Rykov, raporda romantik sohbet botları hakkında şunları yazmıştır: “Her ne kadar zihinsel sağlığınızı ve refahınızı artıracak bir şey olarak pazarlanıyor olsalar da, mümkün olduğunca fazla veri toplarken bağımlılık ve yalnızlık sağlama konusunda uzmanlaşıyorlar.”

Güvenlik Açıkları ve Kişisel Veri Paylaşımı

Araştırmaya göre, incelenen uygulamaların %73’ü güvenlik açıklarını nasıl ele aldıklarını paylaşmıyor, %45’i zayıf şifrelere izin veriyor ve sadece bir tanesi (Eva AI Chat Bot & Soulmate) kişisel verileri paylaşmayı veya satmayı reddediyor. Ayrıca, CrushOn.AI’nin gizlilik politikası, kullanıcıların cinsel sağlık bilgilerini ve kullandıkları reçeteli ilaçlar hakkında bilgi toplayabileceğini belirtiyor.

Tehlikeli Davranışları Teşvik Eden Uygulamalar

Mozilla Vakfı ayrıca, geçmişte bazı uygulamaların intihar (Chai AI) ve Kraliçe II. Elizabeth’e (Replika) suikast girişimi gibi tehlikeli davranışları teşvik ettiğini de belirtti. Replika’dan bir temsilci ise şunları söyledi: “Replika hiçbir zaman kullanıcı verilerini satmadı ve reklamcılığı da hiçbir zaman desteklemedi. Kullanıcı verileri sadece konuşmaları iyileştirmek için kullanılıyor.”

Önlemler ve Öneriler

Mozilla Vakfı, yapay zeka ile yapılan konuşmalarda bir meslektaşınıza veya aile üyenize söylemek istemeyeceğiniz hiçbir şeyi paylaşmamayı, güçlü şifreler kullanmayı ve diğer çeşitli önlemleri almayı önermektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.