DOLAR 32,5116 -0.02%
EURO 34,8972 0.1%
ALTIN 2.422,670,02
BITCOIN %
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Vegan Ürünlerin Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkisi Araştırıldı: Sonuçlar Şaşırttı
  • Haber Ondan
  • Sağlık
  • Vegan Ürünlerin Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkisi Araştırıldı: Sonuçlar Şaşırttı

Vegan Ürünlerin Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkisi Araştırıldı: Sonuçlar Şaşırttı

ABONE OL
Nisan 17, 2024 20:06
Vegan Ürünlerin Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkisi Araştırıldı: Sonuçlar Şaşırttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzmanlar Uyarıyor: Vegan Ürünlerdeki Tuz ve Yağ Kalp Sağlığına Zarar Verebilir

İngiltere’deki Bournemouth Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, vegan köfte veya sosis gibi ürünlerin içerdikleri tuz ve yağ sebebiyle kalp için zararlı olabileceği ortaya konuldu. Araştırmacılar, vegan sosis, hamburger ve kıyma tüketenlerin kan basıncının et tüketenlere göre daha kötü olduğunu belirledi.

Araştırma Detayları ve Bulguları

Araştırma kapsamında tip 2 diyabet riski taşıyan 82 katılımcı, sekiz haftalık bir deneme için etobur veya bitki bazlı beslenme gruplarına ayrıldı. Vegan katılımcılar, yiyecekleri etleri vegan ve ultra işlenmiş alternatifleriyle değiştirdi. Et yiyenler ise dana eti, domuz kıyması, tavuk göğsü, hamburger köftesi, sosis ve tavuk parçaları arasından seçim yaparak beslendi.

Yapılan kan testleri sonucunda, her iki grupta da kolesterol seviyelerinde düşüş gözlendi. Ancak sodyum alımlarında azalma et yiyenlerde, vegan et tüketenlerde ise artış görüldü. Kan basıncında ise et yiyenlerde küçük iyileşmeler kaydedilirken, bitki bazlı diyet uygulayanlarda benzer bir durum gözlenmedi.

Bilim İnsanlarından Çağrı: Et Alternatiflerinin Yeniden Değerlendirilmesi Gerekiyor

Araştırmayı yürüten akademisyenler, elde edilen bulguların vegan beslenmenin sağlık yararlarına dikkat çekerken, vegan et alternatiflerinin sağlık açısından da gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Geleneksel bitki bazlı diyetlerin sağlık açısından belgelenmiş yararlarına rağmen, vegan etlerin sağlık yararlarının bu beslenme şekliyle birleştirilmemesi gerektiğine dikkat çekildi.

Son yıllarda artan bitki bazlı beslenme trendi, veganların etik, çevresel ve sağlık nedenleriyle tercih ettiği bir beslenme şekli olarak dikkat çekiyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.