DOLAR 32,4142 0.07%
EURO 34,5596 -0.12%
ALTIN 2.382,230,10
BITCOIN %
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

NYT, İsrail-Filistin Haberlerinde Kullanılmayacak Kelimeler Kılavuzu Oluşturdu
  • Haber Ondan
  • Dünya
  • NYT, İsrail-Filistin Haberlerinde Kullanılmayacak Kelimeler Kılavuzu Oluşturdu

NYT, İsrail-Filistin Haberlerinde Kullanılmayacak Kelimeler Kılavuzu Oluşturdu

ABONE OL
Nisan 17, 2024 14:04
NYT, İsrail-Filistin Haberlerinde Kullanılmayacak Kelimeler Kılavuzu Oluşturdu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NYT’nin İsrail-Filistin Haberlerine Yönelik Kılavuzu Detaylarıyla Ortaya Çıktı

Kâr amacı gütmeyen “The Intercept” adlı basın kuruluşunun elde ettiği bilgilere göre, New York Times (NYT) editörleri, İsrail’in Filistin ve Gazze’ye yönelik saldırılarını konu alan haber metinleri için özel bir kılavuz hazırladı. Kılavuzda belirli kelimelerin kullanılmaması ve dikkat edilmesi gereken ifadeler yer alıyor.

Kılavuzun İçeriği ve Öne Çıkan Noktalar

The Intercept’e açıklamalarda bulunan NYT çalışanlarına göre, kılavuzda Gazze’deki saldırılar için “soykırım” ve “etnik temizlik” gibi ifadelerin kullanılmaması talimatı veriliyor. Ayrıca, Filistin’in nadir durumlarda yazılması ve bu devlet için “işgal altında” ifadesinin kullanılmaması gerektiği vurgulanıyor. Birleşmiş Milletler’in 1948’den bu yana kullandığı “mülteci kampları” ifadesinin de haberlerde yer almaması isteniyor.

Kılavuzda, duygusal kelimelerin bilgiyi değil duyguları temsil ettiği belirtilerek, “katliam” gibi terimlerin kullanılmaması gerektiği belirtiliyor. NYT’nin İsrail-Filistin çatışmalarına tarafsız yaklaşmadığı ve dil konusunda tartışmalar yaşandığı iddia ediliyor.

NYT’nin Dil Kullanımı ve İsrail-Filistin Çatışmaları

The Intercept’in yayımladığı rapora göre, NYT’de öldürülen Filistinli siviller için kullanılan terimler İsrailli siviller için kullanılan terimlerden farklılık gösteriyor. Örneğin, “katliam” kelimesi İsrailli siviller için 53 kez, öldürülen binlerce Filistinli sivil için ise sadece 1 kez kullanılmış.

İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarında binlerce sivilin hayatını kaybetmesine rağmen, dil konusunda farklı yaklaşımların olduğu belirtiliyor. Gazetelerin dil politikaları ve habercilik anlayışları eleştirilere neden oluyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.