Her gün binlerce insan kaza, ameliyat ya da kronik hastalıklar gibi farklı sebeplerle kan ihtiyacı duyuyor. Bir ünite kanın üç kişinin hayatını kurtarabileceği unutulmamalı. 15 dakikalık bir süre ayırarak yapılan kan bağışı, yaşam kurtarmanın en etkili yollarından biri.
Türkiye’de kan bağışının en önemli kurumu olan Kızılay, Sağlık Bakanlığı himayesinde yürütülen “Güvenli Kan Temini Projesi” ile ülkenin dört bir yanında faaliyet gösteriyor. 4 bin 138 uzman personeliyle 18 Bölge Kan Merkezi, 69 Kan Bağışı Merkezi, 85 Sabit Kan Alma Birimi ve günlük ortalama 170 gezici ekip ile kan bağışı noktalarını geniş bir ağda destekliyor.
2024 yılının ilk 9 ayında Türkiye genelinde 2 milyon 59 bin 412 ünite kan bağışı toplanarak hastanelerin kan bileşeni ihtiyacının yüzde 96,5’i karşılandı. Kan bağışında bulunanların yüzde 87,62’si erkeklerden oluşurken, en yüksek oran lise mezunlarından geliyor. Bağışçıların yaş ortalaması ise 20 olarak belirlenmiş durumda.
Kan bağışı yapabilmek için 18-65 yaş arasında ve en az 50 kilo ağırlığında sağlıklı olmak gerekiyor. Kan bağışı süreci form doldurma, fiziki muayene, kan alma ve laboratuvarda işlemlerden oluşuyor. Kan vermek, sadece 15 dakika süren basit bir işlem ve tam bağışı yapan erkekler 3 ay, kadınlar ise 4 ay aralıklarla tekrar bağışta bulunabiliyor.
Kızılay, kök hücre bağışçısı kazanma çalışmalarını TÜRKÖK Projesi kapsamında yürüterek 16 Kök Hücre Bağış Merkezi ile hastalara umut olmaya devam ediyor. 2024 yılının ilk 9 ayında 103 bin 404 yeni kök hücre bağışçı adayına ulaşarak toplam aktif bağışçı sayısını 1 milyon 187 bin 162’ye çıkardı. Sağlık Bakanlığı’nın 18-35 yaş aralığını güncellemesiyle genç bağışçılara yönelik kampanyalar da artmış durumda.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.