DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sağ Kolunun Yol Arkadaşı Faye: Senegal’de Bir Cumhurbaşkanlığı Hikayesi
  • Haber Ondan
  • Dünya
  • Sağ Kolunun Yol Arkadaşı Faye: Senegal’de Bir Cumhurbaşkanlığı Hikayesi

Sağ Kolunun Yol Arkadaşı Faye: Senegal’de Bir Cumhurbaşkanlığı Hikayesi

ABONE OL
Mart 26, 2024 14:06
Sağ Kolunun Yol Arkadaşı Faye: Senegal’de Bir Cumhurbaşkanlığı Hikayesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Yarışında Beklenmeyen Bir Zafer

Muhalif lider Ousmane Sonko’nun sağ kolu olan Faye, seçilme hakkını kaybeden Sonko’nun yerine cumhurbaşkanlığına aday oldu. Resmi olmayan sonuçlara göre oyların %57’sini alarak büyük bir sürprize imza attı. En yakın rakibine %31 fark atan Faye, 24 Mart gecesi Senegallileri şaşırttı. Kendisini “sistem karşıtı” olarak tanımlayan Faye, tecrübesiz olmasına rağmen genç Afrika kıtasında “yeni bir devlet adamı” imajı oluşturdu.

“Sonko’nun B Planı” ve Faye’nin Yükselişi

Faye, vergi müfettişi olarak görev yaptığı dönemde Sonko ile yakın bir dostluk kurdu. İkisi de vergi müfettişiyken PASTEF partisini kuran ikili, kardeş gibi bir ilişkiye sahipti. Faye, tutuklanıp hapishaneye girdiğinde ise Sonko’nun desteğiyle seçim kampanyasına başladı. Faye ve Sonko destekçileri, birlik olup Faye’ın cumhurbaşkanlığına yürümesini sağladı.

Faye’ın Seçimdeki Rolü ve Gençler Üzerindeki Etkisi

Cumhurbaşkanı Sall’in seçimi ertelemesi, Faye’ın zaferinde büyük bir rol oynadı. Faye, cezaevindeyken seçime katılmasında bir engel olmasa da seçilmesi durumunda nasıl görev yapacağı konusunda şüpheler vardı. Ancak Sonko ve Faye destekçileri, Faye’ı seçilmiş bir cumhurbaşkanı olarak karşıladı. Faye, ülke tarihine geçerek birinci turda kazanan ilk muhalif oldu.

Senegal gençliği, Faye’ın zaferinin umut verici olduğunu düşünüyor. Gençler, Faye’ın seçilmesinin Afrika genelinde gençleri cesaretlendireceğine inanıyor. Faye’ın imajının, gençleri siyasete daha fazla katılmaya teşvik edeceği düşünülüyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.