Türkiye, Birleşmiş Milletler Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) Küresel Siber Güvenlik Endeksi’nde 194 ülke arasında bütün alanlardan tam puan alarak “rol model” ülke listesine girmeyi başardı. Ülke, ağustos itibarıyla teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren 10 bin 888 firmanın yüzde 59’unu ve 1323 AR-GE merkezinin yüzde 18’ini kapsayan bilgi iletişim teknolojileri sektöründe öne çıkıyor.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile TÜBİTAK Siber Güvenlik Enstitüsü işbirliğiyle siber güvenlik sektöründeki AR-GE faaliyetlerinin ve girişimlerin bütünleşik bir yapıda desteklenmesi hedefleniyor. Üniversiteler de bu sürece dahil edilerek sektöre katkı sunacak.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi, eylül ayı itibarıyla 255 firma, 401 ürün ve 649 hizmetle faaliyet gösteriyor. Ülkenin siber güvenlik alanındaki yapılanmaları uluslararası alanda da yakından takip ediliyor.
Türkiye’nin siber güvenlik, e-Yönetişim ve e-Devlet konularında kıdemli uzmanı Mustafa Afyonluoğlu, ülkenin siber güvenlik alanında 2 bin 304 siber olaylara müdahale merkezi ve 14 sektörel SOME ile güçlü bir organizasyonel yapıya sahip olduğunu belirtiyor. Ayrıca 2024-2028 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı da sektördeki stratejik hedeflerin bütüncül olarak ele alınmasını sağlayacak.
Türkiye, siber güvenlik alanında uluslararası alanda örnek alınan bir ülke konumunda ve gelecek için de güçlü adımlar atmaya devam ediyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.