Çin’in Henan eyaletindeki bir dağdan alınan yosun örneklerinde bulunan “Hypsibius henanensis” adlı tardigrad türü, DNA’sının radyasyona karşı dayanıklı olmasını sağlayan özellikleriyle dikkat çekiyor.
Araştırmacılar, incelemeler sonucunda, radyasyona maruz kaldığında daha aktif hale gelen binlerce tardigrad geni tespit etti. Bu genlerin, DNA’yı radyasyonun sebep olduğu hasardan koruyan ve kırılmaları onaran bir savunma sistemi oluşturduğu belirlendi.
Dünyanın en dayanıklı mikroskobik hayvanı olarak nitelendirilen tardigradlar, insanların hayatta kalamayacağı dozlarda radyasyona maruz bırakıldı. Bu süreçte DNA onarımı, hücre bölünmesi ve bağışıklıkla ilgili genlerin aktif hale geldiği gözlendi.
Araştırmacılar, tardigradların aşırı sıcaklıklar, dehidrasyon ve açlık gibi zorlu koşullara karşı dirençli olmasını sağlayan moleküler mekanizmalarının incelenmesinin, aşı gibi kırılgan maddelerin raf ömrünü artırabileceğine inanıyor.
Araştırmacılar, elde ettikleri bulguların astronotların uzaydaki radyasyondan korunmasına, nükleer kirliliğin temizlenmesine ve kanserin iyileştirilmesine yardımcı olabileceğini belirtiyor. Farklı tür tardigradlar hakkında daha fazla bilgi edinilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Tardigradlar, normal boyutları 0,5 ila 1,5 milimetre olan bu canlılar, aylarca sıfırın altında 190 derece soğukta, yüksek tuz derişiminde, vakumda ve uzayda hayatta kalabilme özelliklerine sahiptir. “Fıçı hal”ine girdiklerinde 8 bacaklarını ve kafalarını gövdesine gömerler, vücutlarında depoladıkları su miktarını azaltır ve metabolik faaliyetlerini düşürürler.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.