DOLAR 32,3727 0.16%
EURO 34,9643 -0.32%
ALTIN 2.324,380,23
BITCOIN 22818871,33%
İstanbul
14°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Son dakika! Akdeniz’de sıcak saatler… Yunanistan özel bir tekneye ateş açtı
  • Haber Ondan
  • Son dakika! Akdeniz’de sıcak saatler… Yunanistan özel bir tekneye ateş açtı

Son dakika! Akdeniz’de sıcak saatler… Yunanistan özel bir tekneye ateş açtı

ABONE OL
Ağustos 11, 2020 09:30
Son dakika! Akdeniz’de sıcak saatler… Yunanistan özel bir tekneye ateş açtı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Antalya açıklarında yaklaşık 3 hafta bekleyen sismik araştırma gemisi Oruç Reis için 23 Ağustos’a kadar Navtex ilan edildi. İlan edilen bölgenin Doğu Akdeniz’de Kıbrıs açıklarında daha önce Yunanistan ile Türkiye’yi karşı karşıya getiren noktada olması üzerine Akdeniz’de tansiyon yükseldi.

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Akdeniz’de arama çalışması yapacağı alana doğru dün sabah hareket etti.

KORUMA VE REFAKAT

Oruç Reis’e, Ataman ve Cengiz Han gemilerinin de eşlik edeceği bildirilirken yaşanan gerilim üzerine 5 fırkateynin de katıldığı bildirildi.

Milli Savunma Bakanlığı gece yarısı yaptığı açıklamada Oruç Reis’e Türk Deniz Kuvvetlerinin refakat ve koruma sağladığını açıkladı.

Açıklamada “Türk Silahlı Kuvvetleri, deniz yetki alanlarımızda uluslararası hukuktan kaynaklanan hak, alaka ve menfaatlerimizi koruma azim ve kararlılığı çerçevesinde gerekli tüm tedbirleri almıştır” ifadelerine yer verildi.

Türk hücumbotu (FOTO: DHA)

HÜCUMBOTLAR…

Oruç Reis, Kıbrıs’ın güneybatı açığındaki bölgeye ulaşırken, bugün sabah saatlerinde ise Türk hücumbotunun Kaş ilçesi Limanağzı bölgesi önlerine, Yunan hücumbotunun ise Meis Adası önüne demir attığı görüldü.

Yunan hücumbotu (FOTO: DHA)

3 Türk askeri helikopteriyle de bölgede zaman zaman uçuş yapıldı.

TEKNEYE ATEŞ AÇILDI

Öte yandan Sahil Güvenlik Komutanlığı gece saat 03.40’ta Muğla’nın Marmaris ilçesi 7,2 deniz mili (yaklaşık 13 km) açıklarında içerisinde 3 KİŞİ bulunan (2 Türk, 1 Suriye uyruklu) özel bir tekneye Yunanistan deniz unsurları tarafından ateş açıldığını belirtti.

Açıklamada ateş açıldığı bilgisinin alınması üzerine olay mahalline derhal 112 Acil Sağlık Personeli ile birlikte 4 Sahil Güvenlik Botu, 1 Sahil Güvenlik Dalış Timi sevk edildiği belirtilerek şunlar kaydedildi:

* Olay mahalline intikal edildiğinde beyan edilen Yunan deniz unsurlarının bölgede olmadığı tespit edilmiş, özel teknede bulunan 1 Türk vatandaşı hafif yaralı, 1 Suriye vatandaşının kolu kırık, 1 Türk vatandaşı ağır yaralı olarak Marmaris’e intikal ettirilmiş ve Marmaris Devlet Hastanesine sevk edilmiştir.

* Ateş açılan özel tekne yedekleme esnasında su alarak batmıştır.

Olayla ilgili Marmaris Nöbetçi Cumhuriyet Savcısı tarafından adli tahkikat başlatıldığı bildirildi.

NAVTEX NEDİR?

İngilizce `Navigational text messages´ ifadesinin kısaltması olan Navtex, denizcilere yapılan bir tür uluslararası duyuru işlevi görüyor. Navtex paylaşımlarıyla seyir halindeki gemiler bilgilendiriliyor; tehlike ya da risklere karşı uyarılıyor.

Kazalar, meteorolojik tahminler, arama kurtarma faaliyetleri gibi durumlar hakkında mesajlar veriliyor. Mesajlar, Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi tarafından yayımlanırken, gemiler bunları Navtex cihazlarıyla algılayıp haberdar oluyor.

İLGİLİ HABERAkdeniz'de gerilim... Yunan basını: Yunan fırkateynleri hazırAkdeniz’de gerilim… Yunan basını: Yunan fırkateynleri hazır İLGİLİ HABERSon dakika! Oruç Reis gemisi için Navtex ilan edildiSon dakika! Oruç Reis gemisi için Navtex ilan edildi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.