DOLAR 34,7999 0.27%
EURO 36,8294 -0.07%
ALTIN 2.942,590,29
BITCOIN 3462852-0,62%
İstanbul
17°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kasten Öldürme Suçu

Kasten Öldürme Suçu

ABONE OL
Kasım 1, 2024 23:17
Kasten Öldürme Suçu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kasten Öldürme Suçu

 

Kasten öldürme suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 81. maddesinde düzenlenmiş olup, bir bireyin kasten yaşamına son verilmesini ifade eder. Bu suç tipi halk arasında “adam öldürme” adıyla da anılmaktadır, ancak Türk Ceza Kanunumuzda “kasten öldürme suçu” olarak tanımlanmıştır. Suçun temelinde failin, mağdurun ölümüne bilerek ve isteyerek sebep olması yatmaktadır. Kanuna göre, bir insanın yaşam hakkına son verme gibi en ağır suçu işleyen fail, müebbet hapis cezasıyla cezalandırılır. Failin, mağduru öldürme kastı taşıdığı durumlarda suça dair unsurlar oluşur. Bu suçu tanımlamak için üç ana unsur vardır: failin kastı, mağdurun ölümü ve ölüm ile failin eylemi arasında doğrudan bir nedensellik bağı.

 

Nitelikli Haller ve Ağırlaştırıcı Sebepler

Kasten öldürme suçunun bazı durumlarda daha ağır ceza gerektiren nitelikli hallerine TCK’nın 82. maddesinde yer verilmiştir. Örneğin, suçun planlanarak işlenmesi (tasarlayarak öldürme), mağdura eziyet çektirerek veya canavarca bir hisle öldürme gibi durumlar ağırlaştırıcı sebepler arasında sayılmaktadır. Bunun dışında, failin, üstsoyu veya altsoyu, çocuğu, eşi ya da savunmasız bir kişiyi öldürmesi halinde de suçun cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çıkar. Suçun nitelikli halleri, failin suçu işleme şekli ve mağdurun özel durumu gibi farklı özellikler göz önünde bulundurularak belirlenmiştir. Bu durumlar, toplum üzerinde daha ağır etki yaratan suçları kapsar ve cezanın daha yüksek olması öngörülür.

 

Kasten Öldürme Suçunda Hukuka Uygunluk Nedenleri

Kasten öldürme suçu işlendiğinde bazı hukuka uygunluk nedenleri söz konusu olabilir. Meşru savunma, zorunluluk hali veya haksız tahrik gibi durumlarda, suçun cezasında indirime gidilebilir veya ceza tamamen düşebilir. Meşru savunma durumu, failin kendini veya başkasını korumak amacıyla saldırganın yaşamına son vermesi durumunu kapsar ve böyle bir durumda fail cezalandırılmaz. Benzer şekilde, failin haksız bir saldırı veya tahrik karşısında kontrolünü kaybetmesi durumunda, haksız tahrik hükümleri uygulanarak cezada indirime gidilebilir. Ancak bu uygunluk nedenlerinin somut olayda nasıl ve hangi ölçüde geçerli olduğunun belirlenmesi büyük bir dikkatle yapılmalıdır.

 

Cezai Yaptırımlar ve Dava Süreci

Kasten öldürme suçunun soruşturma ve kovuşturması, mağdurun şikâyetine bağlı olmaksızın re’sen yapılır; yani herhangi bir şikâyet olmadan savcılık tarafından başlatılabilir. Bu suça yönelik dava zamanaşımı süresi 20 yıl olarak belirlenmiştir. Ancak, eğer ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası gerektiren bir nitelikli hal mevcutsa zamanaşımı süresi 30 yıla çıkar. Bu süreler içinde yargılamanın başlatılmaması veya tamamlanmaması durumunda dava hakkı ortadan kalkar. Cezai yaptırım olarak ise kasten öldürme suçunun basit halinde müebbet hapis cezası, nitelikli hallerinde ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası uygulanır. Bu cezalar, suçun ağırlığı ve toplum üzerindeki etkisini yansıtacak şekilde düzenlenmiştir.

Kaynak: https://www.delilavukatlik.com/post/kasten-oldurme-sucu-ve-cezasi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.