Fransa, İsrailli aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in Fransız topraklarına girişini yasaklama kararı aldı. Bu karar, Ben-Gvir’in sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlar ve İsrail’in Küresel Sumud Filosu aktivistlerine yönelik muamelesi sonrası alındı.
Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, ABD merkezli X platformundan yaptığı açıklamada, “Bugünden itibaren Itamar Ben-Gvir’in Fransız topraklarına girişi yasaklandı. Bu karar, Küresel Sumud Filosu’nun Fransız ve Avrupa vatandaşlarına yönelik kabul edilemez davranışların ardından geldi.” ifadelerini kullandı.
Darmanin, İsrail’in Küresel Sumud Filosu aktivistlerine yönelik kötü muamelesine işaret ederek, Filistinlilere yönelik nefreti ve şiddeti körükleyen eylemlerin ardından bu kararın alındığını belirtti. Bakan, Avrupa Birliği’nin (AB) Ben-Gvir’e yönelik yaptırım uygulamasını da talep etti.
Fransız Bakan, Küresel Sumud Filosu’nun “faydasız” olduğunu savunarak, “Fransız vatandaşlarının tehdit edilmesini, sindirilmesini ve zorbalığa uğramasını kabul edemeyiz, özellikle de bir kamu yetkilisi tarafından.” açıklamasında bulundu.
Daha önce Ben-Gvir, sosyal medya hesabından Aşdod Limanı’nda İsrail güvenlik güçlerinin aktivistlere müdahale ettiği görüntüleri paylaşmıştı. Görüntülerde, bir kadın aktivistin “Özgür Filistin” diye bağırması üzerine polisin sert müdahalesi yer alıyordu. Ben-Gvir’in bu sırada “İşte böyle yapmak gerekiyor.” dediği duyulmuştu.
Reklam & İşbirliği: [email protected]