UNESCO, 45 ülkeden en az 1000 takipçisi bulunan 500 sosyal medya fenomeniyle gerçekleştirdiği anketin raporunu yayımladı. Raporda yer alan verilere göre, sosyal medya fenomenlerinin %62’si doğruluğunu teyit etmeden bilgi paylaşımı yaparken, %33,5’i aldıkları bilginin kaynağını kontrol etmeden paylaşım yapıyor.
Ankette ortaya çıkan en dikkat çekici noktalardan biri, fenomenlerin %41,7’sinin bilgi kaynağının güvenilirliğini popülerlikle ölçmesi oldu. %20,6’sı güvenilirliği uzman ya da arkadaş tarafından paylaşılıp paylaşılmadığına göre belirlerken, %19,4’ü ise bilgiyi yayınlayan kişinin itibarına göre güvenilirlik seviyesini belirliyor. Sadece %17’si ise paylaşacakları bilginin güvenilirliğini kanıt ve belgelerle incelediğini belirtti.
Raporda belirtilen “Kitleler bilgiye erişmek için dijital içerik üreticilerine giderek daha fazla başvurdukça, içerik üreticilerinin doğruluğa öncelik verme ihtiyacı daha da kritik hale geliyor. Yanlış bilgi ve dezenformasyon, güveni hızla aşındırarak şüpheciliğe ve takipçilerden kopmaya yol açabilir” ifadeleri, sosyal medya fenomenlerinin sorumluluklarını ve doğruluk üzerindeki vurguları ön plana çıkarıyor.
Bu rapor, sosyal medya fenomenlerinin bilgi paylaşımı konusundaki tutumlarını ve güvenilirlik ölçütlerini gözler önüne sererek, dijital medya ortamında doğru bilginin önemini bir kez daha vurguluyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.