Ticaret Bakanlığı’nın Raporuna Göre Hızlı Ticaretin Yükselişi Devam Ediyor Hızlı Ticaret Modeli ve Geleneksel E-Ticaret Arasındaki Fark Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı “Türkiye’de e-Ticaretin Görünümü Raporu”na göre, hızlı ticaret modeli özellikle yemek, gıda, içecek ve günlük ihtiyaç ürünlerinin tedarikini hızlandırarak geleneksel e-ticaretten ayrışıyor. Özellikle büyük şehirlerde ve yoğun nüfuslu bölgelerde talep gören bu model, 1 saate kadar…
Ticaret Bakanlığı’nın Raporuna Göre Hızlı Ticaretin Yükselişi Devam Ediyor
Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı “Türkiye’de e-Ticaretin Görünümü Raporu”na göre, hızlı ticaret modeli özellikle yemek, gıda, içecek ve günlük ihtiyaç ürünlerinin tedarikini hızlandırarak geleneksel e-ticaretten ayrışıyor. Özellikle büyük şehirlerde ve yoğun nüfuslu bölgelerde talep gören bu model, 1 saate kadar teslimatı garanti edilen siparişleri kapsıyor.
Rapora göre, hızlı ticaret hacmi son yıllarda sürekli artış gösteriyor. 2020’de 9,94 milyar lira olan hacim, 2021’de 26,73 milyar liraya, 2022’de 63,27 milyar liraya, 2023’te ise 126,08 milyar liraya ulaştı. Geçen yıl hızlı ticaret hacmi bir önceki yıla göre %98,1 artarak 249,8 milyar liraya yükseldi. Bu durum, hızlı ticaret hacminin 2020-2024 döneminde yaklaşık 25 katına çıktığını gösteriyor.
Hızlı ticarette en çok tercih edilen sektörler arasında yüzde 66,18 ile yemek hizmetleri ilk sırada yer alıyor. Bu sektörü yüzde 27,36 ile yiyecek ve içecekler, yüzde 3,17 ile ev ve bahçe ürünleri takip ediyor. En çok sipariş edilen yemekler arasında ise hamburger, döner ve pizza ön plana çıkıyor.
Hızlı ticarette yemek dışında en çok satılan ürün grupları arasında gazlı içecekler, su, peynir, dondurma ve ayran bulunuyor. 2024’te popülerlik kazanan ürünler arasında Dubai çikolatası da dikkat çekiyor. Sadece hızlı ticaret kapsamında yaklaşık 160 milyon liralık satışı gerçekleştirilen Dubai çikolatası, bu alanda öne çıkan ürünler arasında yer alıyor.
Kaynak: habergazetesi.com.tr
Reklam & İşbirliği: [email protected]