Türkiye’de demir yollarında güvenli, konforlu ve çevreye duyarlı ulaşım hizmetlerinin sağlanması amacıyla yapılan çalışmalar hız kazanıyor. Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’ne göre, demir yolunun yolcu ve yük taşımacılığındaki payının artırılması için çeşitli faaliyetler hızlandırılmış durumda.
Yük taşımacılığına odaklanılarak mevcut hatların standartlarının yükseltilmesi, yüksek standartlı demir yolu yatırımlarının hızlandırılması, sanayi bölgeleri, limanlar ve lojistik merkezlerin ana hatlara bağlanması gibi altyapı yatırımları önceliklendiriliyor. Ayrıca, bölgesel endüstrilerin uluslararası pazarlara erişiminin güçlendirilmesi için liman ve demir yolu bağlantıları da kuruluyor.
Demir yolu inşaatı, işletme işleri ve hizmetlerine gelecek yıl için 309 milyar 617 milyon 688 bin lira ayrılırken, 2026’da 348 milyar 465 milyon 845 bin lira ve 2027’de ise 377 milyar 560 milyon 875 bin lira harcama yapılması öngörülüyor. Hat uzunluklarının artırılması hedeflenirken, çeşitli projelerin tamamlanmasıyla demir yolunun payının yükseltilmesi planlanıyor.
Bu kapsamda, demir yolunun yolcu taşımacılığındaki payının artırılması, hızlı tren hat uzunluğunun genişletilmesi ve lojistik merkezlerin daha etkin kullanılması için çalışmalar yürütülüyor. Türkiye’nin bölgesinde önemli bir lojistik üs haline gelmesi ve ihracatta büyük imkanlar sunması amaçları doğrultusunda demir yoluna yapılan yatırımların önemi artıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.