Geçici Suriye Başbakanı Muhammed El-Beşir, ülkenin ekonomik durumunu değerlendirdi. El-Beşir, “Kasada çok az ya da hiç değeri olmayan sadece Suriye lirası var. Hiç dövizimiz yok, kredi ve tahvillere gelince, hala veri topluyoruz. Yani mali açıdan çok kötüyüz.” ifadelerini kullandı.
El-Beşir, geçici hükümetinin 3 hedefine değinerek, “Suriye’nin tüm şehirlerinde güvenlik ve istikrarın yeniden tesis edilmesi, yurt dışında bulunan milyonlarca Suriyelinin geri getirilmesi ve stratejik planlama” olduğunu belirtti. Ayrıca, “Yurt dışındaki tüm Suriyelilere çağrım: Suriye artık gururunu ve onurunu kazanmış özgür bir ülkedir. Geri dönün. Yeniden inşa etmeliyiz, yeniden doğmalıyız ve herkesin yardımına ihtiyacımız var.” dedi.
Başbakan El-Beşir, üçüncü hedeflerinin stratejik planlama olduğunu ve temel hizmetlerin karşılanması gerektiğini vurguladı. “Suriyeliler elektrik, ekmek, su gibi temel hizmetlerin güvencesizliği ile yaşayamaz.” diyen El-Beşir, geçiş hükümetinin bu konuda çalışmalara başlayacağını belirtti.
El-Beşir, Suriye’deki tüm halk ve mezheplerin haklarını garanti altına alacaklarını söyledi. Ayrıca, dış politikalarına da değinen El-Beşir, Esad rejimine karşı ayaklanmanın başladığı 2011 yılından beri işkence gören, tutuklanan ve öldürülen Suriyelilerin sorumlularının yargılanacağını vurguladı.
Bu açıklamaların yanı sıra, rejimin devrilmesinin ardından Suriye’yi terk eden Esad’ın 135 milyar dolar kaçırdığı iddiaları da gündemde. El-Beşir, Suriye’nin geleceği için umutlu ancak zorlu bir süreçten geçtiklerini belirtti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.