NATO Genel Sekreter Yardımcısı Radmila Shekerinska, Ankara’da gerçekleştirilen Savunma Sanayii Forumu’nda 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında, NATO’nun “Uzay ve Gözetleme”, “Taarruz Kabiliyetleri” ve “Entegre Hava ve Füze Savunması” alanlarındaki yeni projeler hakkında konuştu.
Shekerinska, NATO’nun “Uzay ve Gözetleme” alanındaki projelerini tanıtarak, uzay tabanlı yeteneklerin orduların etkinliği için hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. Aynı zamanda uzay teknolojisinin daha uygun maliyetli hale geldiğini belirten Shekerinska, “Halo” adlı bir uydu grubunun geliştirilmesi projesinin başlatılmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti. Shekerinska, “Uzaydan İttifak Sürekliliği Gözetimi (APSS)” adlı projenin İspanya’nın da katılımıyla genişlediğini açıkladı.
Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü uydu geliştirme planlarına da değinen Shekerinska, Türkiye’nin ayrıca ASELSAN ile alçak yörünge uyduları ve askeri iletişim sistemleri gibi projeler üzerinde çalıştığını belirtti. Aynı zamanda Türkiye’nin “Çelik Kubbe Ulusal Entegre Hava Savunması” kapsamında erken uyarı radar sistemlerinin tedariki ve geliştirilmesine yönelik çalışmaları da sürdürdüğünü aktardı.
Shekerinska, acil durumlarda yedek uydu fırlatmak için “Starlift Girişimi” adıyla bir proje üzerinde çalışıldığını belirtti. “Taarruz Kabiliyetleri” alanında ise “Yer Tabanlı Hassas Vuruş Projesi”nin geliştirilmesine değinen Shekerinska, mühimmat prototipinin Türkiye tarafından desteklendiğini açıkladı.
Son olarak, “Entegre Hava ve Füze Savunması” alanındaki projeler hakkında konuşan Shekerinska, NATO’nun savunma hattının ön cephesini oluşturan bu sistemlerin önemine vurgu yaptı ve müttefikler arasında güçlü bir iş birliği çağrısında bulundu.
Shekerinska, NATO’nun yeni projeleriyle ilgili kararlılığını ortaya koydu ve müttefiklerin savunma harcamalarını etkin bir şekilde yaptığını belirtti. Shekerinska’nın konuşmasının ardından toplu imza töreni gerçekleştirildi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]