NASA’nın açıklamasına göre, Dünya’ya 24,1 milyar kilometre uzaklıkta bulunan Voyager 1’den nisanda yeniden anlaşılır sinyaller gelmeye başladı. Mayısta bilimsel veri toplama görevine yönlendirilen Voyager 1, 1977’de fırlatıldıktan sonra 6 aylık kesintinin ardından tam olarak veri toplama faaliyetlerine yeniden başladı.
Voyager 1’deki teknik arızaların uzay aracının uçuş veri alt sistemindeki çipten kaynaklandığı belirtildi. Arızaların giderilmesi için uzay aracının üç bilgisayarındaki zamanlama yazılımının yeniden senkronize edilmesi ve plazma dalgası enstrümanı için kayıt cihazının bakımının yapılması gerekiyor. NASA, arızaların halen tam olarak giderilemediğini ifade etti.
NASA, Voyager 1’in Kasım 2023’ten beri Dünya’ya anlaşılamayan sinyaller ilettiğini ancak 1 Mart’ta yapılan komut ile anlaşılır karşılık verdiğini duyurdu. Sorunun uçuş veri alt sistemindeki 3 bilgisayardan birinde olduğu tahmin ediliyor. Voyager 1 ile Dünya arasında iletişim, sinyalin tek yönlü seyahati nedeniyle 22 saati aşabiliyor. Bu durum, NASA ile araç arasında iletişimde gecikmelere neden olabiliyor.
NASA, yanlış komut gönderip bağlantıyı kaybettiği Voyager 2 uzay aracından da sinyal almaya çalışıyor. Bu süreçte, Voyager 1’in arızalarının giderilmesi için çalışmalar devam ediyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]