UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, İsrail’in Doğu Kudüs’teki UNRWA Genel Merkezi’ni basarak yerleşkeye el koyması ve içindeki bazı tesisleri yıkmasını “BM’ye bağlı bir kuruluşa karşı eşi benzeri görülmemiş bir saldırı” olarak nitelendirdi. Lazzarini, İsrail’in uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiğini belirterek, BM üyesi tüm devletler gibi İsrail’in kurumların dokunulmazlığını korumakla yükümlü olduğunu hatırlattı.
Philippe Lazzarini, İsrail’in UNRWA’ya karşı faaliyetleriyle Filistinli mülteci kimliğini silmek için adımlar attığını vurgulayarak, İsrail’in Doğu Kudüs’teki bir UNRWA sağlık merkezine düzenlediği baskın ve kapatma talimatı verdiğini ifade etti. Lazzarini ayrıca, İsrail’in uluslararası hukuka aykırı davranışlarının Uluslararası Adalet Divanı kararlarıyla çeliştiğini belirtti.
İsrail güçleri, 30 Ocak 2025’te UNRWA’nın Doğu Kudüs’teki merkezine baskın düzenleyerek yerleşkeye el koymuş, içerideki tesisleri yıkmış ve bölgeye İsrail bayrakları asmıştı. Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve bazı aşırı sağcı milletvekilleri ise yıkım faaliyetlerine destek vermişti.
İsrail Meclisi’nin, Ekim 2024’te UNRWA’nın faaliyetlerini yasaklayan kararıyla BM çalışanlarının Doğu Kudüs’ten ayrıldığı belirtilmişti. UNRWA’nın faaliyetinin sona ermesi, Filistin topraklarındaki mültecileri olumsuz etkilemişti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]