İsrail ile Hizbullah Arasında Saldırı Olmadı
İsrail’in Haaretz gazetesine göre, Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü’nden (UNIFIL) bir kaynak, 2 Mart’tan bu yana ilk kez 21 Haziran Pazar günü Lübnan’da İsrail ve Hizbullah arasında bir saldırı olmadığını belirtti. İsrailli bir kaynak ise Tel Aviv ve Beyrut yönetimlerinin bu hafta Lübnan’ın kontrolü altında olacak “pilot bölgeler” konusunu müzakere edeceklerini ve bu durumun İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyindeki bazı bölgelerden çekilmesini gerektireceğini bildirdi.
İsrailli kaynak, Lübnan ordusunun kontrolü ele alması planlanan bölgelerin bazılarının İsrail işgali altında olmadığına ve dolayısıyla İsrail ordusunun buralardan çekilmesine gerek olmadığını savundu. Lübnan ordusunun İsrail’in çekileceği bölgelerde ABD denetimi altında faaliyet göstereceği belirtildi. Görüşmelerin ABD arabuluculuğunda 23-25 Haziran tarihlerinde Washington’da büyükelçi ve askeri düzeyde gerçekleştirilmesi planlanıyor.
İsrail ordusu, Lübnan’da yeni ateşkesin ve karşılıklı saldırıların durmasının ardından ülkenin kuzeyindeki tüm kısıtlamaları kaldırdı. İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, işgal ettikleri bölgelerden çekilmeyeceklerini belirtti. Saar, Yeni Zelandalı mevkidaşı Winston Peters ile Lübnan konusunu telefonda görüştü ve Peters’ı İsrail’e davet etti. Saar, “İsrail, Hizbullah tarafından ihlal edilmediği sürece Lübnan’daki ateşkese saygı göstereceğini” aktardı. Saar, Lübnan’da toprak hırsları olmadığını ancak işgal ettikleri bölgelerden çekilmeyeceklerini vurguladı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]