Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), Bakan Mehmet Şimşek’in “Vergide adalet ve etkinliği artıracağız, çok kazanandan çok vergi alacağız.” mesajı doğrultusunda çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kurul, yüksek tutarda harcaması olup gelir beyan etmeyen veya düşük tutarlı gelir beyanında bulunan kişileri mercek altına aldı.
İnceleme sonucunda, VDK’nin radarına takılan 800 kişinin aylık 5 milyon liranın üzerinde harcama yapmasına rağmen gelir beyan etmedikleri tespit edildi. Bazı kişilerin aylık harcamalarının 10 milyon lirayı bulduğu belirlendi. Vergi müfettişleri, bu kişileri yakından takibe aldı ve gelir kaynaklarını tespit ederek vergilendirme işlemlerine başlayacak.
VDK, müşterilerini IBAN üzerinden ödemeye yönlendiren ve fiş veya fatura kesmeyen işletmeleri de sıkı takip altına aldı. IBAN hesabı sahiplerine gelir kaynağının tespitine yönelik detaylı sorular yöneltiliyor. Ayrıca, hesaplarını başkasına kullandıranlar hakkında Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında bilgilendirme yapılarak incelemeler devam ediyor.
VDK, hizmet, e-ticaret ve mobilya sektörlerinde sıklıkla kullanılan “mail order” yöntemini de detaylı bir şekilde inceliyor. Bu yöntemle yapılan tahsilatlar vergisel riskler nedeniyle takip edilirken, satışı yapılan mal veya hizmet karşılığında fatura veya fiş düzenlenmemesi durumlarına da dikkat ediliyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]