Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), “Kira Ödemelerinde Tevsik Yükümlülüğüne İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliğ Taslağı”nı yayınladı. Taslak, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ile herhangi mükellefiyet kaydı bulunmayanların gerçekleştirdikleri iş yeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin tahsilat ve ödemelerin bankalar veya PTT aracılığıyla yapılmasını öngörüyor.
Yapılan düzenleme ile haftalık, günlük veya benzeri kısa süreli konut kiralamalarına ilişkin tahsilat ve ödemelerin de tevsik kapsamında yer alması sağlanıyor. Özellikle konut kiralarında yapılan ödemelerde banka veya PTT aracılığı zorunluluğu getirilerek, 500 lira sınırı kaldırılıyor.
Taslakta yer alan bir diğer önemli nokta ise kiracılara cezai yaptırım uygulanacak olması. Eğer kira ödemeleri banka veya PTT aracılığıyla yapılmazsa, elden ödeme yapan kiracılara her bir tespit için kira tutarının yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Cezai yaptırım tutarı en az 5 bin lira olacak.
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, yapılan düzenlemenin kayıt dışılığı önlemeye yönelik olduğunu belirterek, kiracıların resmi rakamlar üzerinden ödeme yapmalarının avantajlarına dikkat çekti. Akçam, düzenlemeyi desteklediklerini ve bu sayede sahte kontrat uygulamalarının önüne geçileceğini vurguladı.
Bu yeni tebliğ ile kiracıların kira ödemelerini resmi kanallar üzerinden yapmaları ve kayıt dışılığın önlenmesi hedeflenmektedir.
Reklam & İşbirliği: [email protected]