İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, işgal altındaki Suriye toprağı Şeyh Dağı’nda İsrail birliklerini ziyaret etti. Bu ziyaretin ardından yayımladığı video mesajında, “Hermon Dağı’ndan Yermuk Nehri’ne ve buradan Akdeniz’e kadar tüm alanı kontrol ediyoruz” iddiasında bulundu. Bu tartışmalı açıklama, Suriye ve Ürdün’den sert tepkilerle karşılandı.
İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, Netanyahu’ya Savunma Bakanı Yisrael Katz ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tamir Yadai’nin eşlik ettiği belirtildi. Netanyahu, mesajında ana görevlerinin “İran rejimini yenmek” olduğunu ileri sürdü. Ayrıca buna çok yakın olduklarını iddia etti.
Suriye Dışişleri Bakanlığı, Netanyahu’nun Şeyh Dağı’ndaki temaslarını ülke egemenliğinin açık bir ihlali olarak niteledi. Bakanlık, İsrail’in Suriye’nin toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini ve Netanyahu’nun Suriye topraklarına yasa dışı girdiğini vurguladı. Bu eylemlerin bölgedeki güvenlik ve istikrarı tehdit eden tehlikeli bir tırmanış teşkil ettiğini belirtti.
Suriye Dışişleri Bakanlığı, İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’ndeki tampon bölgeyi de kapsayan 1974 Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması’na dönülmesi çağrısında bulundu. Ürdün Dışişleri Bakanlığı da Netanyahu’nun işgal altındaki Golan Tepeleri bölgesindeki Suriye topraklarına girmesini kınadı. Ürdün, bu eylemi “Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğünün açık ihlali, uluslararası hukukun bariz şekilde çiğnenmesi ve kabul edilemez bir provokasyon” olarak niteledi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]