Efsanevi Macar satranç oyuncusu Judit Polgar, Başbakan Peter Magyar tarafından kendisine sunulan cumhurbaşkanlığı adaylığı teklifini reddettiğini açıkladı. Macaristan Parlamentosu’nun kabul ettiği anayasa değişikliği sonrası görev süresi sona eren Tamas Sulyok’un yerine aday gösterilen Polgar, teklifi değerlendirdiğini ancak görevi üstlenecek kadar güçlü hissetmediğini belirtti.
Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Polgar, aday gösterilmesini hayatının en büyük onuru olarak nitelendirdi. Başbakan Magyar’a bağımsız ve partiler üstü bir adayı göreve davet ettiği için teşekkür eden Polgar, kendisinin ülkeyi birleştirme sorumluluğunu üstlenecek yeterlilikte hissetmediğini ifade etti. Polgar, yeni ve bağımsız bir adayı destekleyeceğini de sözlerine ekledi.
Macaristan’da siyasi gelişmeler hız kazandı. Başbakan Peter Magyar, 12 Nisan’daki seçim zaferinin ardından Cumhurbaşkanı Tamas Sulyok’u istifaya çağırmıştı. Sulyok’un istifa etmemesi durumunda anayasa değişikliği tehdidinde bulunan Magyar’ın girişimiyle parlamento, 13 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Sulyok’un görev süresini sona erdirecek anayasa değişikliğini kabul etti. Sulyok da bu değişikliği 18 Temmuz’da imzaladı.
Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinin ardından Macaristan, yeni cumhurbaşkanını seçecek. Bu süreçte Başbakan Magyar, bilim, kültür ve spor alanlarından 16 önemli ismin tavsiyesiyle dünyaca ünlü satranç şampiyonu Judit Polgar’ı cumhurbaşkanlığına aday göstermişti. Anayasa değişikliği gereği, parlamentonun 30 gün içinde yeni cumhurbaşkanını belirlemesi gerekiyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]