Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Ayrım (Utanç) Duvarı ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Heyeti Başkanı Müeyyid Şaban, İsrail güçleri ile toprakları işgal eden İsraillilerin, Batı Şeria’da gerçekleştirdiği saldırıların son altı ayının bilançosunu içeren bir rapor yayımladı. Şaban, saldırıların, yasadışı işgal faaliyetleri ve Filistinlilere yönelik artan şiddetin gölgesinde gerçekleştiğini belirtti.
Rapora göre, İsrail ordusu ile Filistin topraklarını işgal eden İsrailliler, 2026 yılının ilk altı ayında işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te toplamda 11 bin 74 saldırı düzenledi. Bu saldırılar El Halil’de 2 bin 224, Ramallah’ta 2 bin 175, Nablus’ta 2 bin 95, Beytullahim’de ise 1137 kez gerçekleşti. Saldırılar arazi gasbı, işgal birimlerinin genişletilmesi, zorla yerinden etme, infazlar, arazi tahribatı, ağaç sökümü, mülklere el koyma, yolların kapatılması ve kontrol noktaları kurma gibi çeşitli şekillerde gerçekleşti.
İsrail işgalciler ise yılın ilk altı ayında 3 bin 488 saldırı düzenleyerek Filistinlilere ve köylere saldırı, ev kundaklama, silahlı saldırı, toprak gasbı ve işgal birimleri inşa etme gibi saldırılarda bulundu. Bu saldırılar sonucunda 17 Filistinli hayatını kaybetti. Ayrıca, 26 Filistinli bedevi topluluğu saldırılara maruz kaldı ve 18 topluluk zorla yerinden edilirken, 8’i kısmen yerinden edildi.
İsrailliler ayrıca Filistin topraklarında çoğunlukla hayvancılık için 42 yeni işgal noktası kurdu. Bu noktalardan 4’ü, sivil yönetimin Filistin’e, güvenlik kontrolünün ise İsrail’e ait olduğu “B” bölgesinde inşa edildi.
Son altı ayda İsrail ordusu ile Filistin topraklarını işgal eden İsrailliler, El Halil, Cenin, Ramallah ve Nablus kentlerinde 26 bin 395’i zeytin olmak üzere toplamda 45 bin 195 ağaca zarar verdi, kesti ya da zedeledi. Tel Aviv yönetimi, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 12 binden fazla konutu kapsayan 113 imar planını inceledi ve bir kısmını onayladı. Ayrıca, 34 yeni işgal biriminin kurulmasını onaylayarak toplamda 103 işgal birimine izin vermiş oldu.
Soykırımcı İsrail makamları, “devlet arazisi” ilanları, kamulaştırma kararları ve askeri emirlerle Filistinlilere ait 4 bin 379 dönümden fazla araziye el koydu. Benzer şekilde, 341 yıkım faaliyeti sonucunda 740 yapı yıkılarak 923 Filistinli zarar gördü. Heyet Başkanı Şaban, bu verilerin, “Yahudi yerleşim projelerinin, Filistin coğrafyasını yeniden şekillendirilmesi aşamasına geçildiğini” belirtti. Şaban, bu saldırıların, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’da egemenliğini dayatmayı ve ilhakı fiili bir duruma dönüştürmeyi amaçlayan politikasının bir parçası olduğunu vurguladı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]