Gazze Kentinde Altyapı Krizi Derinleşiyor
Gazze Kenti’nde yaşanan temel hizmetler krizine ilişkin açıklamalarda bulunan yetkililer, İsrail’in sınır kapılarını kapalı tutması ve giriş çıkışları kısıtlamasının kenti ciddi şekilde etkilediğini belirtti. Gazze Belediye Başkanı, yaklaşık 1 milyon kişinin yaşadığı kentte altyapı hizmetlerinin aksadığını ve belediye ekiplerinin kısıtlı imkanlarla hizmet vermeye çalıştığını dile getirdi.
Filistinli yetkili, kent sakinleri ile yerinden edilen Filistinlilerin büyük çoğunluğunun yeterli su, kanalizasyon ve temel hizmetlerden yoksun çadırlarda ve geçici barınma merkezlerinde yaşadığını vurguladı. Savaş nedeniyle yaklaşık 1,9 milyon Filistinlinin yerinden edildiğini hatırlatan yetkili, Gazze’de belediye binaları, araçları, şebekeleri ve altyapısında büyük tahribatlar olduğunu belirtti.
Gazze’de su krizine de değinen yetkili, İsrail’in kontrolü altındaki bölgelerde belediye ekiplerinin önemli tesislere ulaşmasını engellediğini ve bakım onarım çalışmalarını aksattığını ifade etti. Kentteki suyun ihtiyaçları karşılayacak düzeyde olmadığını ve yaz aylarında tüketimin artmasıyla krizin daha da derinleştiğini belirten yetkili, su kuyularının bakımının yapılamaması ve eksik ekipmanların su şebekesinin onarımını engellediğini dile getirdi.
Ayrıca, yakıt ve elektrik sıkıntısının yanı sıra İsrail’in su arıtımında kullanılan malzemelerin girişine izin vermemesinin krizi büyüttüğünü kaydeden yetkili, Gazze’de suyun kişi başına günlük gereksinimin çok altında sağlandığını söyledi. Kanalizasyon sisteminde de ciddi sorunlar yaşandığını belirten yetkili, atık su arıtma tesisinin tahrip olması nedeniyle arıtılmamış kanalizasyon suyunun denize boşaltıldığını ve kanalizasyon şebekesinde ağır hasarlar olduğunu ifade etti.
Çöp toplama hizmetlerinin de aksadığını belirten yetkili, belediyenin iş makinelerinin çoğunun tahrip olduğunu ve kullanılabilecek araçların eksik parçalar nedeniyle hizmet veremediğini aktardı. Atıkların doğru şekilde bertaraf edilememesi nedeniyle çevre kirliliği ve halk sağlığı sorunlarının yaşandığını vurgulayan yetkili, uluslararası topluma sınır kapılarının açılması ve gerekli malzemelerin girişine izin verilmesi çağrısında bulundu.
Sonuç olarak, Gazze Kenti’nde yaşanan altyapı krizine dikkat çeken yetkili, uluslararası yardım kuruluşlarının desteği olmadan sağlık felaketinin yaşanabileceği uyarısında bulundu ve belediye hizmetlerinin durma noktasına geldiğini belirtti. Serrac, Türkiye’ye Filistin’e verdiği destekten dolayı teşekkür ederken, savaşın sona ermesi ve sınır kapılarının açılmasıyla temel hizmetlerin yeniden sağlanabileceğini ifade etti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]