Harem-i İbrahim Camii Vakfı Müdürü Mutez Ebu Suneyne, El Halil kentinde bulunan İbrahim Camii’nde yaşanan son ihlallere ilişkin bilgi verdi. Ebu Suneyne, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işgal altındaki Batı Şeria’nın güneyinde yer alan El Halil kentinde bulunan İbrahim Camii’nde son 10 gündür devam eden çatı onarım çalışmaları bahanesiyle müezzinin ezan okumasının engellendiğini belirtti. İsrail’e ait iş makineleri ve çalışma ekiplerinin cami içinde faaliyet gösterdiğini aktaran Ebu Suneyne, İsrail’in Mescid-i İbrahim’in çatısına demir sütunlar ve çubuklar getirerek monte etme çalışmalarına başladığını ifade etti.
Ebu Suneyne, bu faaliyetlerin, İsrail’in El Halil Belediyesi’nin Mescid-i İbrahim ve eski kenti kapsayan yetkilerini elinden alma kararının bir parçası olduğunu vurgulayarak, işgalci İsrail’in camiyi Yahudileştirmeye, kontrolünü dayatmaya ve tarihi kimliğini değiştirmeye çalıştığını belirtti. Ebu Suneyne, İsrail’in El Halil Belediyesi’nin Mescid-i İbrahim’deki bazı işlerin yönetimini elinden alarak bunları Kiryat Arba yerleşim birimine bağlı sözde “Dini Meclis”e devrettiğini söyledi. Filistinli taraflar, bu adımı reddederek durumu Mescid-i İbrahim’in tarihi ve hukuki statüsüne yönelik bir saldırı olarak nitelendirdi.
Harem-i İbrahim Camii Müdürü Mutez Ebu Suneyne, yaptığı açıklamada, İsrail’in camiyi bir sinagoga dönüştürmeye çalıştığını belirterek artan saldırı ve ihlallere dikkat çekti. İsrail, 1994 yılında gerçekleşen ve 29 Filistinli Müslümanın hayatını kaybettiği bir katliamın ardından Harem-i İbrahim Camii’ni yüzde 63’ü Yahudilere, yüzde 37’si Müslümanlara ait olacak şekilde fiilen bölmüştü.
El Halil Protokolü uyarınca Harem-i İbrahim Camii’nin teknik ve hizmet alanlarındaki yönetimini El Halil Belediyesi, Filistin Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı ile El Halil İmar Komitesi yürütüyordu. Ancak İsrail ordusuna bağlı Sivil İdare Yüksek Planlama Konseyi, 2026 yılında camiye ilişkin planlama yetkilerini El Halil Belediyesinden aldı. İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, El Halil kentinin idari ve güvenlik yapısına ilişkin “El Halil Anlaşması’nı” feshettiklerini duyurdu. Filistin yönetimi ile İsrail arasında 1997’de imzalanan El Halil Anlaşması, kenti “H1” ve “H2” olmak üzere iki bölgeye ayırmıştı. Bu anlaşma gereği H1 bölgesinde güvenlik ve idare Filistin yönetimine, H2 bölgesinde ise güvenlik İsrail ordusuna verilmekteydi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]