Nijer Cumhurbaşkanı Abdurrahman Tchiani, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara’da gerçekleşen ortak basın toplantısında konuştu. Tchiani, Erdoğan’ın terör tehdidiyle mücadelede Nijer’e verdiği desteği vurgulayarak, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, başarılı bir şekilde terör tehdidiyle mücadele etmemiz için bize destek oldu.” şeklinde ifade etti. Tchiani ayrıca, Türk hava savunma araçları ve askeri araçlarının Nijer’in terörle mücadelesine katkı sağladığını belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanı, terörle mücadelede bize verdiğiniz destekten dolayı teşekkür ediyorum. Nijer halkının huzur ve güvenliğine katkı sağladınız.” dedi.
Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Tchiani, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin sonucunda Türkiye ile Nijer arasında çeşitli ortak anlaşmaları imzaladılar. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile Nijer Dışişleri, İşbirliği ve Yurtdışındaki Nijerliler Bakanı Bakary Yaou Sangare, “Yükseköğretim Alanında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptının 2026-2030 Yılları İçin Uygulama Protokolü”nü imzaladılar.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Nijer Ticaret ve Sanayi Bakanı Abdoulaye Seydou, “Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komisyonu (JETCO) Kurulmasına İlişkin Ortak Bildiri”yi imzalarken; Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ile Nijer Sağlık ve Kamu Hijyeni Bakanı Albay Dr. Garba Hakimi, “Nijer-Türkiye Dostluk Hastanesinin Ortak İşletilmesi ve Devredilmesi ile İlgili Protokol”e imza attılar.
Ayrıca, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile Nijer Dışişleri, İşbirliği ve Yurtdışındaki Nijerliler Bakanı Bakary Yaou Sangare, “Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi ile Nijer Cumhuriyeti Ulusal Diplomatik ve Stratejik Araştırmalar Kurumu Arasında Mutabakat Zaptı”nı imzaladılar. Bu anlaşmaların, Türkiye ile Nijer arasındaki iş birliğini güçlendirmeyi amaçladığı belirtildi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]