Akkuyu NGS Genel Müdürü Sergey Butckikh, Gülnar ilçesindeki nükleer santralde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Butckikh, şu anda 4 ünitede eş zamanlı olarak çalışmaların yürütüldüğünü belirtti. Özellikle birinci ünitede çalışmaların hızlandığını vurgulayan Butckikh, ekipmanların ve sistemlerin kontrol operasyonlarından geçirilerek işletmeye hazır hale getirildiğini söyledi. Ayrıca, birinci ünitede hidrolik testlerin, imitasyon yakıt çubuklarının reaktöre yüklenmesi ve sıcak-soğuk deneme aşamalarının hazırlıklarının devam ettiğini ifade etti.
Butckikh, Akkuyu NGS sahasında devreye alma çalışmalarının sürdüğünü belirterek, tesisin aşamalı olarak işletme moduna geçirileceğini ve fiziki devreye alma sürecine odaklandıklarını dile getirdi. Ayrıca, enerji ve tabii kaynaklar bakanlığı, nükleer düzenleme kurumu ve diğer ilgili kuruluşlarla işbirliği içinde olduklarını vurguladı.
İkinci ünitede türbin tesisinin montaj çalışmalarının devam ettiğini, ana sirkülasyon boru hattının kaynak işlemine başlandığını ve üçüncü ile dördüncü ünitelerdeki çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü belirtti. Toplamda 4 reaktörden oluşacak Akkuyu NGS’nin ilk ünitesinin devreye girmesinin ardından diğer ünitelerin de birer yıl arayla devreye alınması planlanıyor. Santralin tam kapasiteyle işletmeye alındığında Türkiye’nin elektrik talebinin %10’unu karşılayacağı, 60 yıl olarak planlanan işletme ömrünün ise 20 yıl daha uzatılabileceği ifade ediliyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]