DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN %
İstanbul
13°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yargıtay’dan dikkat çeken ‘darbe girişimi’ kararı
  • Haber Ondan
  • Yargıtay’dan dikkat çeken ‘darbe girişimi’ kararı

Yargıtay’dan dikkat çeken ‘darbe girişimi’ kararı

ABONE OL
Mart 11, 2021 15:13
Yargıtay’dan dikkat çeken ‘darbe girişimi’ kararı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

5 Temmuz darbe girişimi sırasında Polatlı’daki 58. Topçu Tugayı ile Topçu ve Füze Okul Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 328 sanık hakkında açılan dava 13. Ağır Ceza Mahkemesince 19 Nisan 2018’de karara bağlanmış, 281 sanık hakkında mahkumiyet kararı verilmişti.

Mahkeme, 27 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 20 sanığa müebbet, 217 sanığa 12 yıl 6 aydan 20 yıla kadar hapis cezası verirken, 64 sanığın beraatına hükmetmişti.

İstinaf kanun yoluna başvurulması üzerine dosya Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21. Ceza Dairesine geldi. Dosyayı inceleyen Daire, yerel mahkeme kararının hukuka uygun olduğuna karar vererek itirazları reddetti.

Temyiz üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 16. Ceza Dairesi ise sanıklar dönemin Topçu ve Füze Okulu Komutanı eski Tümgeneral Osman Ünlü, 58. Topçu Tugayı Komutanı eski Tuğgeneral Murat Aygün, Oğuz Serdar Özgür, Abdulkerim Ceyhan, Murat Dinlecener, Bilal Akdoğan, Selçuk Serhat Pesek, Ali Dilcioğlu, Uğur Tümürlek, Alper Doğan ve Mustafa Kemal Biber’in “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onadı.

Daire, aynı suçtan müebbet hapis cezası alan Aytekin Kara ile 51 sanığa “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan verilen hükümleri onadı.

Ayrıca 2 sanığın beraat kararını onayan Yargıtay, beraat eden diğer 62 sanık hakkındaki beraat hükmünü de “ceza verilmesine yer olmadığına” şeklinde düzelterek onadı.

YARGITAY’IN BOZMA VERDİĞİ KARARLAR

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan haklarında ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis cezası verilen 26 sanık hakkındaki kararı bozdu.

Dairenin kararında bu kişiler hakkında “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan hüküm kurulması gerektiğine işaret edildi. Yargıtay, 13 sanık hakkında verilen cezalarda indirim uygulanması gerektiğini belirterek, bu kişiler yönünden verilen kararı bozdu.

160 SANIK TAHLİYE EDİLDİ

Yargıtay, darbe girişimi sırasında uzman çavuş, uzman onbaşı ve uzman er rütbelerinde olan 160 sanık hakkındaki kararları da bozdu.

Bu sanıklara “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan ceza verildiğini belirten Yargıtay, sanıklar hakkındaki delillerin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Sanıkların askeri hiyerarşi içerisinde en alt rütbede görev yaptıklarına işaret eden Yargıtay, bu sanıkların FETÖ ile irtibatlarının bulunup bulunmadığının araştırılması gerektiğini, sanıkların işledikleri fiilin askeri hiyerarşi içinde mutlak itaat ve emrin muhtevasını sorgulayamama ilkeleri sonucu kaçınılmaz bir yanılgıya düşüp düşmediklerinin araştırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca bu sanıkların adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verildi. (İHA)

İlginizi ÇekebilirYurt dışına kaçmaya çalışan FETÖ şüphelileri yüklü dövizle yakalandıYurt dışına kaçmaya çalışan FETÖ şüphelileri yüklü dövizle yakalandı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.