DOLAR 32,4920 0.12%
EURO 34,8588 0.25%
ALTIN 2.475,080,54
BITCOIN 1990785-4,08%
İstanbul
16°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Siyaset Z kuşağına ulaşmak için e-spor’a yöneldi
  • Haber Ondan
  • Siyaset Z kuşağına ulaşmak için e-spor’a yöneldi

Siyaset Z kuşağına ulaşmak için e-spor’a yöneldi

ABONE OL
Temmuz 18, 2021 06:24
Siyaset Z kuşağına ulaşmak için e-spor’a yöneldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Siyaset, bilgisayar ve internetin renkli dünyasından, ülke meselelerine uzak kalmayı tercih eden Z kuşağının (2000 ve sonrasında doğanlar) oylarına talip… Önümüzdeki seçimde ilk kez oy kullanacak Z kuşağının oyları da bu seçimde belirleyici olacak. 2023 seçimlerinde toplamda 62 milyon 411 bin 753 seçmen oy kullanacak. Z kuşağının nüfusu 38 milyon 132 bin 848. Bu kuşakta 5 milyon 940 bin 916 seçmen var. Z kuşağının oy oranı yüzde 11.8 civarında olacak. Araştırma şirketleri de genç kuşağın özellikle yaşam tarzı hassasiyeti üzerinden oy tercihi yapacağına dikkat çekiyor. Peki siyaset bu gençlerin gönlünü ve oyunu kendi partilerine nasıl yönlendirecek?

Bu soruya cevap arayan siyaset bilimciler, 500 milyondan fazla izleyiciye sahip olan ve milyarlarca dolarlık bir endüstrinin parçası haline gelen devasa spor organizasyonu e-spor’a yöneldiler. Bu konuyla ilgili ilk dikkat çekici çıkışlar, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti lideri Meral Akşener ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş’tan geldi. Kılıçdaroğlu, Twitch kanalı Jahrein’in konuğu oldu ve gençlerin yönelttiği soruları yanıtladı. CHP lideri, “Gençler özgürlük, üretim ve rahat bir yaşam sürmek istiyor. Teknolojinin sağladığı olanaklardan yararlanmak istiyor. Gençlerin tümüne sözüm, konsol mu, cep telefonu mu diğer elektronik aygıtlar mı? Hepsinde KDV var, ÖTV var, sürekli zam geliyor. Gençler için indirim yapılacak. Sadece gençler için… Gidecekler, nüfus cüzdanlarını gösterip ürünleri indirimli alacaklar” dedi.

TBMM’DE KONUŞTU

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise grup toplantısında sektörün önde gelen ismi Sangal e-sports ortağı Hamza Sönmez ile kürsüyü paylaştı. Akşener, Türk e-sporculara destek mesajı verdi.

Ankara Büyüjkşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da Pelin Baynazoğlu’nun (Pqueen) Twitch kanalı üzerinden yaptığı yayına katıldı. Bir saatlik yayında 2 dakika içinde Twitch rekoru kırıldı. Twich, elektronik spor ve video oyunu odaklı canlı görüntü akışı platformu olarak anılıyor. Yavaş’ın katıldığı yayını 350 bin kişi anlık olarak izlerken, Twitch izlenme rekorunun kırıldığı yayın 2 milyon görüntülemeye ulaştı.

2022 Asya Oyunları’nda madalya için yarışacaklar

E-Spor, çocuklar ve gençler arasında hızla yayılan ve tüm dünyada da oyuncu ve taraftar sayısı başka spor dallarıyla kıyaslanamayacak kadar fazla olan bir sektör halini aldı. Elektronik Spor (e-spor), bilgisayar, konsol ve mobil platformlar üzerinden, çevrimiçi veya çevrimdışı, bireysel ya da takım olarak oynanan rekabetçi dijital oyunlar olarak tanımlanıyor. Amerika, e-spor oyuncularını resmi atlet olarak kabul ediyor. Takımlar, taraftarlar, salonlar ve ürünler e-spor’da yer alıyor. Halen 45’ten fazla ülkede, ulusal e-spor federasyonu bulunuyor. Milli takımlar da oluşturuluyor. Uluslararası e-spor Federasyonu, Asya Olimpiyat Konseyi tarafından da tanındı. E-sporcular 2022 Asya Oyunlarına katılarak madalya için yarışacak.

Grup toplantısında kürsüyü Sangal e-sports’a bırakan İYİ Parti lideri Akşener’e forma hediye edildi.

E-spor’un gençlerin gelişiminde olumlu katkısı da var. Eğitim materyali olması, yabancı dil öğrenimine destek sağlaması, strateji geliştirme ve hızlı karar verebilme becerisi geliştirmesi, fizyolojik kekemelik, sosyal fobi gibi tıbbi hastalıklarda tedavi ve terapi amaçlı kullanılması, teknolojik bilgi ve becerinin artması, bunlar arasında sayılıyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.