DOLAR 32,4753 0.07%
EURO 34,7959 0.04%
ALTIN 2.478,060,66
BITCOIN %
İstanbul
16°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Pamukta dışa bağımlılık sürekli artıyor üretim alanları ise giderek küçülüyor
  • Haber Ondan
  • Ekonomi
  • Pamukta dışa bağımlılık sürekli artıyor üretim alanları ise giderek küçülüyor

Pamukta dışa bağımlılık sürekli artıyor üretim alanları ise giderek küçülüyor

ABONE OL
Şubat 23, 2021 11:51
Pamukta dışa bağımlılık sürekli artıyor üretim alanları ise giderek küçülüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ulusal Pamuk Konseyi’nin raporuna göre, ülkede 2020’deki lif pamuk üretimi 600 bin ton, ithalatı ise 962 bin ton oldu. Pamukta ithal bağımlılığı artarken üretim alanları son 30 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Pamukta dışa bağımlılık sürekli artıyor üretim alanları ise giderek küçülüyor

Havva Gümüşkaya

Ulusal Pamuk Konseyi (UPK), 2020 yılının değerlendirildiği ve 2021 için beklentilere yer verildiği ‘Pamuk Sektör Raporu’nu yayımladı. Ülkede hazır giyimden konfeksiyona, yağ sanayisinden yem sektörüne pek çok alanda kullanılan pamukta üretim alanları bu yıl yüzde 40’ın üzerinde daraldı. Raporda ise üretim alanlarının son 30 yılın en düşük değeri olan 353 bin hektara düştüğü vurgulandı. UPK raporunda daralmayla birlikte elde edilen ürünün yüzde 27 azalarak 1 milyon 607 bin ton seviyesine geriledi.

Üretici artık pamuk üretmekten vazgeçiyor, ithalat ise hızla artıyor. Ülkede geçen yıl lif pamuk üretimi 600 bin ton, ithalatı ise 962 bin ton oldu. Ulusal Pamuk Konseyi’nin 2020 Pamuk Raporu’nda tekstil sanayinin 1 milyon 514 bin ton pamuk ihtiyacının ancak yüzde 40 kadarını yerli üretimle karşılayabildiğini yüzde 60’ının ise ithalatla karşılandığı belirtildi. Raporda konu ile ilgili “İhtiyacın karşılanması için 962 bin ton pamuk ithal edildi ve bunun için 1,5 milyar doların üzerinde bir bedel ödendi. Daha da önemlisi yerli üretimle bunun 2,5 katı kadar bir net katma değer yaratılmaktan mahrum kalındı. Küresel salgın nedeniyle pamuk dâhil bütün emtia fiyatlarında önemli artışlar söz konusu. 2021 sezonuna yüzde 74 gibi oldukça yüksek bir Stok/Kullanım Oranıyla girmekte olduğumuz için bu durum ülkemize henüz tam olarak yansımış değil. Ancak pamuk fiyatlarının en azından mevcut düzeylerini uzun süre koruyacağının güçlü bir delili sayılabilir” bilgisine yer verildi.

MALİYET YÜZDE 25 ARTTI

Rapora göre, 2020 sezonunda dekar başına pamuk üretim maliyetlerinin yüzde 25 oranında arttığı, ancak tarla veriminin de yüzde 23 artması sayesinde ürün maliyetindeki artış yüzde 2 ile sınırlı kaldı. Bunun yanı sıra, pamuk fiyatlarının önceki sezona göre yüzde 40 kadar daha yüksek seyretmesi kütlü pamukta kilo başına 25 kuruşluk brüt kazanç sağladı. Ayrıca 2020 sezonu için, 82 kuruştan 1 lira 10 kuruşa çıkarıldığı açıklanan fark ödemesi desteği ve mazot ve gübre destekleriyle birlikte söz konusu brüt kazancın 1 lira 32 kuruşu bulması imkânı oluştu.

Ülkede pamuk üretiminin sorunlarını 4 başlık altında toplayan raporda; yüksek üretim maliyeti, verim ve kalite kayıpları, desteklerin etkinleştirilmesi ve pazarlama, sürdürülebilirlik ve farkındalığın geliştirilmesi gibi çözüm önerileri sıralandı.

***

İthalatta dördüncüyüz

Türkiye bugün dünya pamuk üretiminin neredeyse tamamını karşılayan 10 büyük pamuk üreticisi ülke arasında 6’ncı sırada yer alıyor. Dünya pamuk ithalatının yüzde 71’i ise Türkiye’nin de 4’üncü sırada yer aldığı 5 büyük ithalatçı ülke tarafından gerçekleştiriliyor

Üretici ülkeler İthalatçı ülkeler
1- Hindistan, 1- Çin
2- Çin, 2- Bangladeş
3- ABD, 3- Vietnam
4- Pakistan, 4- Türkiye
5- Brezilya, 5- Endonezya
6- Türkiye,
7- Özbekistan,
8- Avustralya,
9- Meksika,
10-Yunanistan

Neden BirGün?

Bağımsız bir gazete olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir gazeteciliği hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün BirGün’e Abone Ol.

BirGün; seninle güçlü, seninle özgür!

BirGün’e Destek Ol

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.