DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 1842454-0,67%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Myanmar’da darbecilere karşı sivil itaatsizlik: Sağlık çalışanları iş bıraktı!
  • Haber Ondan
  • Dünya
  • Myanmar’da darbecilere karşı sivil itaatsizlik: Sağlık çalışanları iş bıraktı!

Myanmar’da darbecilere karşı sivil itaatsizlik: Sağlık çalışanları iş bıraktı!

ABONE OL
Şubat 3, 2021 12:45
Myanmar’da darbecilere karşı sivil itaatsizlik: Sağlık çalışanları iş bıraktı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yıllarca askeri cunta yönetimi altında yaşamış olan Myanmar’da, ordunun pazartesi günü yönetime yeniden el koyup ülkenin lideri Aung San Suu Kyi’yi gözaltına almasının ardından sivil itaatsizlik eylemleri yayılıyor.

Gazete Duvar’ın aktardığına göre, ülkede askere karşı sokak protestoları düzenlenmese de, Facebook üzerinden örgütlenen bir kampanyayla, sağlık çalışanlarının başını çektiği sivil itaatsizlik eylemleri düzenleniyor. Binlerce kişi de geceleri evlerinden tencere tava çalıyor.

‘PANDEMİDE HALK SAĞLIĞINI ÖNEMSEMEDİLER’

Kampanyayı Facebook’ta örgütleyen ve sadece 24 saatte 150 binden fazla takipçi toplayan Myanmar Sivil İtaatsizlik Hareketi’nin açıklamasına göre, şu ana dek 30 kentteki 70 hastanede sağlık çalışanları iş bıraktı. Eyleme katılanlar, askeri rejim altında çalışmayacaklarını söylüyor ve generalleri, pandemi sırasında kendi önceliklerini halk sağlığından öncelikli görmekle suçluyor.
 

A cacophony from the banging on cooking pans rang around Myanmar’s biggest city Yangon, in one of the largest signs of public disquiet at a military coup that ousted Aung San Suu Kyi’s government https://t.co/45n5ofhcfX pic.twitter.com/P7Ih82imnK

— Reuters (@Reuters) February 2, 2021  
Kampanyadan yapılan açıklamada da, “Hastalarımıza hiçbir saygısı olmadığını gösteren gayrımeşru askeri rejimin herhangi bir emrine uymayı reddediyoruz. Seçilmiş hükümet yeniden tesis edilmeden bu eyleme son vermeyeceğiz” denildi. The Guardian’ın haberine göre, doktorlar hastaları devlet hastaneleri yerine kendi evlerinde ve özel kliniklerde görmeye başladı.

Birmanya Öğrenciler Birliği Federasyonu da, diğer hükümet çalışanlarını greve çağırdı. 

SOSYAL MEDYADA PROTESTO

Myanmar’da şu ana orduya karşı dek sokak protestoları düzenlenmese de, geceleri başta Yangon olmak üzere birçok kentte evlerden tencere tava çalınıyor. Sosyal medyada da, 2010 yılında serbest bırakılmadan önce 15 yılını cunta yönetiminde gözaltında geçiren ve şu an da nerede olduğu bilinmeyen Suu Kyi’ye destek için birçok kişi profil resimlerini kırmızıya çeviriyor. Suu Kyi, liderlik döneminde Rohingya Müslümanlarına yönelik ayrımcı ve hukuk dışı tavrı nedeniyle dünya çapında tepki çekmiş olsa da, ülke içinde cunta yıllarında ev hapsinde kalmış olması sonrası hâlâ demokrasi kahramanı olarak görülüyor.

Myanmar’da ordu pazartesi sabahı, kasım ayındaki seçimlerde hile yapıldığı gerekçesiyle, parlamentonun açılışından birkaç saat önce yönetime el koymuştu. Asker, Suu Kyi’nin partisi Ulusal Demokrasi Ligi’ni (NLD) ezici çoğunlukla kazandığı açıklanan seçimlerde darbe yapmakla suçluyor. 

IMF’NİN GÖNDERDİĞİ 350 MİLYON DOLARDAN HEMEN SONRA DARBE

Öte yandan, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) darbeden hemen önce Myanmar hükümetine korona virüsü pandemisi için yardım adına 350 milyon dolar nakit para gönderdiği ortaya çıktı. Bu paranın yollanmasından birkaç gün sonra generallerin yönetime el koyduğu belirtildi. Şimdi bu yardımın akıbeti de merak konusu.  

Darbeye dünya çapından kınama yağmaya devam ederken, Suu Kyi’nin serbest bırakılması için çağrılar da sürüyor. Çin ve Rusya ise dün BM Güvenlik Konseyi’nde ülkede yaşananları darbe olarak niteleyip kınayan ve askere geri çekilme çağrısında bulunan bir açıklamayı veto etti. Hindistan ve Vietnam da bu açıklama konusunda çekince beyan etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.