DOLAR 32,5647 0.13%
EURO 34,8474 0.46%
ALTIN 2.417,28-0,63
BITCOIN 21611640,32%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Erdoğan, Dostum’u kabul etti

Erdoğan, Dostum’u kabul etti

ABONE OL
Nisan 24, 2021 16:09
Erdoğan, Dostum’u kabul etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan, Afganistan eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mareşal Raşid Dostum’u kabul etti.

Erdoğan, Dostum ile İstanbul’daki Vahdettin Köşkü’nde görüştü. Saat 14.30’da başlayan görüşme basına kapalı olarak gerçekleşti.

RAŞİD DOSTUM (Abdürreşid Dostum)

ʻʻ

Afganistan tarihinin Mareşal unvanına sahip üçüncü komutanı. Afganistan’daki Özbeklerin lideri ve eski Afganistan Devlet Başkan yardımcısı. 1953 yılında Afganistan’ın kuzeyindeki Şibirgan şehrinde doğdu. 26 yaşındayken Sovyetler’in Afganistan’da açtığı bir doğalgaz tesisinde işçi olarak çalışmaya başladı. Kısa sürede tesis içinde örgütlü bulunan işçi sendikasının başkanı oldu. Sovyetlerin Afganistan’dan çekilmesinden sonra iktidarda bulunan Necibullah hükümetiyle işbirliğini sürdürdü. Mezar-ı Şerif başta olmak üzere Kuzey Afganistan’daki yedi eyaletin yönetimini ele aldı. Türkiye ile ilişkiler kuran Raşit Dostum, devrin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın açtığı imkânlarla bütün dünyada tanındı. Turgut Özal bir dönem kullandığı makam arabasını, Raşit Dostum’a hediye etti. Taliban Mezar-ı Şerif’i ele geçirince ülkesini terk eden Raşit Dostum, Ankara’ya gelerek Türk yetkililerle durum değerlendirmesi yaptı. Bilahare Türkiye, Özbekistan ve İran’da kısa süre bulunduktan sonra Kuzey Afganistan’a tekrar döndü. 9 Ekim 2004’te gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday oldu ama seçilemedi. 2014 yılı Afganistan Başkanlık seçiminde Eşref Gani Ahmedzai’yi destekledi ve onun Başkan seçilmesinden sonra Afganistan Devlet 1. Başkan Yardımcısı oldu. 18 Şubat 2020’de cumhurbaşkanı ilan edilen Eşref Gani Ahmedzai ile seçimlere hile karıştığı iddiasıyla sonuçları kabul etmeyen aday Abdullah Abdullah arasında sağlanan anlaşma sonucunda Cumhurbaşkanı Gani tarafından Raşit Dostum’a mareşallik unvanı verildi.

İlginizi ÇekebilirDışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Özellikle Afganistan barış sürecini görüştükDışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Özellikle Afganistan barış sürecini görüştükİlginizi ÇekebilirABD, Afganistan'a yardım yapmayı planlıyorABD, Afganistan’a yardım yapmayı planlıyorİlginizi Çekebilir

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.