DOLAR 32,3994 0.14%
EURO 35,4471 0.06%
ALTIN 2.322,440,16
BITCOIN %
İstanbul
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

E-Kasa Nedir?

E-Kasa Nedir?

ABONE OL
Ağustos 24, 2022 14:29
E-Kasa Nedir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

E-kasa, mal ve hizmet satışlarına yönelik ödemelerin anlık olarak elektronik belgeye dönüştürülmesine verilen isimdir. E-kasa, özel kuruluşlar arasında ödeme alan işletmelerin satıştan aldığı ödemelerin nakit ve elektronik tahsil edilmesi ile doğrudan alakalıdır.

Dolayısıyla, mükellefin sorumlu olduğu kişiye veya kuruluşa, uygun olarak belgeye dönüştürülmesi ve elektronik ortamda ilgili kuruluşa (e-posta, bankacılık uygulamaları üzerinden ya da SMS) ile gönderilmesi e-kasa yöntemi teknolojisi ile gerçekleşmektedir.

E-Kasa Sanal Tahsilat Nasıl Çalışır?

E-kasa sanal tahsilat çalışma şekli, sanal işlem ile tahsilat modeline uygun şekilde gerçekleşmelidir. Sanal tahsilat yöntemi olan E-kasanın çalışma sistemi şu şekildedir;

  • Müşterinin aldığı ürün ve hizmet, cep telefonu üzerinden ya da bilgisayar üzerinden ödemesi tamamlanır.
  • Ödemesi yapılan satış işlemi emri satışla ilgili otomasyona aktarılır.
  • Satış otomasyonu/ERP finans kuruluşu tarafından ödeme emri onaylandığı zaman, özel arşive e-fatura olarak gönderilir.
  • Özel entegrasyon üzerinden e-arşivdeki faturayı dönüştürdükten sonra imzalar ve yeniden tahsilat ödeme fişini özel entegratöre gönderir.
  • Özel entegratörün imzaladığı satış fişi müşteriye SMS ya da mail ile gönderilir.
  • Özel entegratör tarafından onaylanan ödeme fişi 24 saat içerisinde gelir idaresi başkanlığına rapor edilir. Ödeme fişi 10 yıl boyunca özel entegratörde saklanır.
  • Belli aralıklar içerisinde e-arşiv fatura fişinin son hali resmi olarak satış otomasyonuna eklenir. Ardından muhasebeye bildirilerek aktarılır.

E-Kasa Fiziki Tahsilat Yöntemi Nasıl Çalışır?

E-kasa fiziki tahsilat yöntemi, 3DS teknolojisi kullanılarak çalışmaktadır. Aynı zamanda yüksek güvenlik önlemleri alınarak online olarak bütün işlemler yürütülür. Müşteri alışverişi tamamladıktan sonra ödeme işlemi için kasaya gider. Kasa otomasyonu kullanılarak android ortamda çağırılan pos üzerinde müşterinin siparişi oluşturulur. Müşteri ödeme işlemlerini kartla yaptığı taktirde pos üzerinden kart okutularak işlem girişi yapılır. Android üzerinden yapılan ödeme işlemleri için pos kullanılır ve finans kuruluşundan onay alındıktan sonra ödeme işlemi tamamlanır.

Kasa otomasyonu veya pos ile android olarak oluşturulan işlem web servise aktarılır. EDM Bilişim sistemlerimiz aracılığı ile e-arşivdeki fatura alınır ve imzalanır. Burada e arşivdeki fatura UBL formatına dönüştürmektedir. Ardından kasa otomasyonu üzerinden arşiv fatura ve ödeme onayından sonra UUID birleştirilir. Böylece ödeme fişi ile e-arşiv birlikte fatura müşteriye teslim edilir. Daha sonra tahsil ödeme fişi özel entegratöre yollanır; özel entegratör ödeme fişini imzalar. Daha sonra müşteriye e-posta üzerinden ya da SMS üzerinden gönderilir.

E-kasa fiziki tahsilat yöntemi için EDM Bilişim tarafından ödeme fişi ile birlikte arşiv fatura 24 saat içerisinde gelir idaresi başkanlığına gönderilir rapor edilir. Rapor edilen ödeme fişi ve arşiv faturayı 10 sene online arşiv içerisinde muhafaza edilmektedir. Özel entegrasyon ödeme fişi ve arşiv fatura resmi olarak kasa otomasyonuna işlenir. Ardından muhasebe üzerinde muhafaza edilmek üzere resmi muhasebeye gönderilir.

E-Kasa ve Avantajları Nelerdir?

E-kasa, hizmet veya satın alınan ürünün anlık olarak online üzerinden nakit hale getirilerek belgelendirilmesi anlamına gelir. Dolayısıyla e-kasanın birçok avantajı bulunmaktadır. E-kasa ve avantajları hakkında bilgi sahibi olmak için özetle söz edilecek konu şu şekildedir;

  1. EDM Bilişim e-kasa firmanın bazı maliyetleri en düşük seviyeye düşürmektedir. E-kasa hizmetini kullanarak kargo, arşivleme, kağıt ve baskı gibi durumlarda ticari işletmelerin zamandan ve paradan tasarruf etmesini sağlamaktadır. Böylece e-kasa kullanıcısı, en düşük maliyetle işlemlerini daha hızlı ve sorunsuz şekilde çözüme ulaştırmasını sağlar.
  2. İşlemleri hızlandırarak daha verimli olmasına yardımcıdır. Firmalar e-kasa ile işlemlerini kısa zamanda çözüme ulaştırabilmektedir. Çalışan iş gücünü ortadan kaldırdığı için size zaman ve parasal yönden kolaylık sunar.
  3. Güvenilir ve hızlı irsaliye akışı desteği sağlar. İrsaliye gönderimlerinizi hızlı şekilde anında gerçekleştirmenizi sağlamaktadır. Böylece satış işlemlerinizi kısa zamanda gerçekleştirerek daha fazla satış yapma fırsatını elde edilebilmektedir. E-kasa üzerinden gönderilen fatura ve ödeme işlemleriniz anında göndermek istediğiniz kişilere ulaşır. Bu durum size ve irsaliyeleri gönderdiğiniz kişilere %100 gerçek kişilerden oluştuğunu gösterir.
  4. Online erişim hizmeti ve yasal olarak geçerlidir. Online olarak yapılan bütün işlemlerin 10 yıl süre boyunca arşivde saklanır. 3DS koruma ve şifreleme teknolojisi ile faturalar ve ödeme fişleri güvenli şekilde güvende tutulmaktadır. Ayrıca irsaliyeleri istenildiği zaman görme imkanı vardır.
  5. Doğaya destek verir. Online fatura ve irsaliye işlemlerinin en güzel yönlerinden bir tanesi doğayı koruyan yapısıdır. Yaptığınız bütün işlemler online üzerinden sanal olarak gönderilmesi sebebiyle doğa dostu yapısı vardır. Böylece çevre koruma faktörü özelliğiyle doğanın korunması için etkisi oldukça büyüktür.
  6. Firmaların imajını yükseltmesine destek olmaktadır. Online olarak yapılan bütün işlemler müşteriler ve paydaşların gözünde pozitif bir olguya yol açacaktır. Bu nedenle ürün ve hizmet alan müşterileriniz tarafından objektif ve şeffaf olarak algı oluşmaktadır. Aynı zamanda satış ortakları tarafından ya da iş anlaşması yaptığınız kişiler tarafından firmanız, teknolojiyi takip eden işletme olarak tanıtılmaktadır.

E-Kasa Neden Tercih Edilmelidir?

Özellikle e-kasa ile yapılan işlemlerin tamamı size artı olarak geri dönmektedir. E-kasa sistemi ile muhasebe programları entegre olarak çalışmaktadır. E-kasa ile çalışmaya başladığınızdan itibaren EDM Bilişim tarafından size özel atanan satış ve saha temsilcisi kurulum, eğitim ve teknik servis hizmeti vermektedir. Üstelik 7/24 özel müşteri hizmetleri desteği sayesinde vakit kaybetmeden bütün sorunlarınız kısa zamanda çözüme ulaştırılmaktadır.

E-kasa ile çalışmaya karar verdiğinizden itibaren başvuru esnasında gerçekleştireceğiniz bütün resmi işlemler, müşteri temsilciniz tarafından gerçekleştirilmektedir. Daha sonra portalınız kısa zamanda kullanıma uygun hale gelmektedir. Her şeyin bu kadar basit şekilde yürütülür ve siz yalnızca sabit ücretsiz ve etik ücretlendirme ile faaliyetleri sağlamış olursunuz. Üstelik, e-arşiv ve e fatura için aldığınız kontörü dilerseniz e-kasa üzerinde kullanabilirsiniz.

 

 

 

E-Kasa Kullananlar Kimlerdir?

E-kasa kullanan şirketler ve işletmeleri şu şekilde sıralamak mümkündür.

  • Perakendeciler ve Toptancılar
  • Hızlı tüketim satışı yapan firmalar
  • Marketlerin tamamı

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.