Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Balatlar Yapı Topluluğu Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, 2010 yılında başlatılan kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan döşeme mozaiklerin, restorasyon ve temizlik çalışmalarının ardından korunaklı bir yapı içinde muhafaza edildiğini belirtti. Mozaiklerin 1600 yıllık olduğu ve zarar görmemeleri için özenle korunduğu vurgulandı.
Prof. Dr. Köroğlu, kazı alanındaki mozaiklerin sergilenmeye hazır hale getirildiğini ve bundan sonraki sürecin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütüleceğini ifade etti. Balatlar’daki kazı çalışmalarının sona yaklaştığını belirten Köroğlu, bakanlığın desteğiyle alanın onarımlarının tamamlanarak turizme açılması gerektiğini dile getirdi. Balatlar’da bulunan cezaevinin turizme açılacağı ve ziyaretçilerin ücretsiz olarak gezdirildiği ancak resmi bir gezi yeri haline getirilmesi için bakanlığın onayının ve kazıların tamamlanmasının gerekliliği üzerinde duruldu.
Köroğlu, restorasyon çalışmalarının tamamlandığını ve mozaiklerin geçici olarak korunduğunu ancak uzun vadede profesyonel bir mekanın yapılması gerektiğini belirtti. Zeugma ve Antakya müzelerinde olduğu gibi cam zeminlerin mozaiklerin üzerine yapılması gerektiğini vurguladı. Balatlar’da planlanan karşılama merkezi projesinin devam ettiğini ve bu projeyle ilgili sürecin hızla ilerlediğini ifade etti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.