DOLAR 32,5890 0.34%
EURO 34,7987 0.16%
ALTIN 2.496,960,52
BITCOIN %
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Doğalgaza her ay yeni zam geliyor

Doğalgaza her ay yeni zam geliyor

ABONE OL
Mart 2, 2021 13:21
Doğalgaza her ay yeni zam geliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ayda ortalama 80 bin hanenin doğalgazı, ödenemeyen faturalar nedeniyle kesiliyor. Ancak doğalgaza bu yılın 3’üncü zammı yapılarak yüzde 1 artırıldı. Son 4 ayda doğalgaz yüzde 5,1 zamlandı. Dağıtım şirketleri tahsilat problemi yaşadığı için ödenemeyen binlerce faturaya 10 taksitle ödeme yolu bulunmuştu.

Doğalgaza her ay yeni zam geliyor

EKONOMİ SERVİSİ

Botaş, mart ayı doğalgaz satış tarifesini açıklayarak yüzde 1 zamlandığını duyurdu. Ocak ve Şubat aylarında da yüzde 1 zamlanan doğalgaz, mart ayını da boş geçmemiş oldu. Böylece 2021 yılında doğalgaza peş peşe 3 kere zam yapıldı.

Henüz 6 ay önce Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezerviyle, “doğalgaz bedava olacak” yalanını pazarlayan iktidar, dolar kuru düşmesine rağmen doğalgaza zam yapmadan duramıyor. Yapılan zamla birlikte 1000 metreküp doğalgaz kullanım bedeli konutlar için 1289 liraya, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralları içinse 1442 liraya yükseldi.

Muhalefetten tepki

Doğalgaza yapılan zam CHP Sözcüsü Faik Öztrak’ın da gündemindeydi. Öztrak yapılan zamma ilişkin şunları söyledi: “Bugün de yılbaşından bu yana doğalgaza üçüncü zam geldi. “Karadeniz’de doğalgaz bulundu” müjdesi verilmesinden bu yana doğalgaz zamları otomatiğe bağlandı. Öyle bir hale geldi ki, Dolar kuru gevşese bile doğalgaza zam yağmuru devam ediyor.”

Ödeyemeyene taksit

Doğalgaz fiyatları cep yakarken, ödeyemeyenin aboneliğinin askıya alınması tabloyu ağırlaştırıyor. CHP milletvekili Ahmet Akın’ın kasım ayında Enerji Bakanı’na yönelttiği soru önergesine gelen cevaba göre 2020’nin ilk 6 ayında 455 bin hanenin doğalgazı ödenemediği için kesildi. Verilere göre her ay ortalama 80 bin hanenin doğalgazı, ödenemeyen faturalar yüzünden kesiliyor. Güncel veriler henüz bilinmese de gazı kesilen hanelerin sayısında artış olduğu tahmin ediliyor. O kadar ki, İstanbul’a doğalgaz dağıtan İGDAŞ, 25 Ocak 2021’de yaptığı açıklamayla ödenemeyen faturalara 10 aya kadar taksit yapılacağını duyurmuştu. Bazı bankalar ise 2020’nin sonunda gaz faturalarında kredi kartına 4 taksit imkanı sağlanmıştı. Artık en temel ihtiyaç olan ısınma ve yeme içme için gereken doğalgaz dahi taksitle ödenirken, art arda yapılan zamlar yurttaşın belini büküyor.

***

300 m3 doğalgaz fiyatının aylara göre değişimi

KASIM 2020: 547 TL

ARALIK 2020: 555 TL

OCAK 2021 563 TL

ŞUBAT 2021: 569 TL

MART 2021: 575 TL

Neden BirGün?

Bağımsız bir gazete olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir gazeteciliği hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün BirGün’e Abone Ol.

BirGün; seninle güçlü, seninle özgür!

BirGün’e Destek Ol

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.